Profesii

Nicolescu, IMM: Angajatorii trebuie să stabilească politica de personal ţinând cont şi de situaţia economică

Autor: Cristina Cuncea

28.01.2011, 15:31 41

Reprezentanţii Consiliului pentru IMM-uri spun că varianta demodificare a CoduluiMuncii propusă de Guvern îi mulţumeşte "înesenţă", fiind un proiect echilibrat şi cu elemente care aduc ungrad mai ridicat de flexibilizare pe piaţa muncii, deşi considerăcă mai sunt aspecte care trebuie schimbate.

"Proiectul este echilibrat, nu aduce avantaje doar pentruangajatori sau doar pentru angajaţi şi contribuie la oflexibilizare a relaţiilor de muncă. În esenţă ne mulţumeşte acestproiect pentru că ne apropiem mai mult de practica din Europa carecreează condiţii de creştere economică. Desigur că mai sunt o seriede aspecte care trebuie reglate, iar Consiliul Naţional alÎntreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR,n.r.) are un set de propuneri de îmbunătăţire ale reglementărilorprivind angajatorii", a declarat, vineri, într-o conferinţă depresă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

Nicolescu menţionează că este necesară îmbunătăţireadispoziţiilor Codului Muncii şi a reglementărilor privind piaţamuncii, având în vedere existenţa numeroaselor bariere birocratice,a procedurilor greoaie de angajare şi concediere, un grad exageratde protecţie având ca efect descurajarea ocupării şi afectândcompetitivitatea, fără promovarea corespunzătoare a interesuluipentru formare profesională şi perfecţionare continuă, pentrumobilitate teritorială şi profesională.

"Angajatorii trebuie să îşi poată stabili în mod just şi onestpropria politica de personal, ţinând cont de situaţia economicăinstabilă şi de dificultăţile cu care se confruntă", a arătatNicolescu.

În acest sens CNIPMMR solicită menţinerea în cuprinsul CoduluiMuncii a principiilor de organizare şi funcţionare a patronatelor,fără modificarea denumirii lor în organizaţii de angajatori şi fărăabrogarea dispoziţiilor actuale şi menţinerea reglementărilorprivind scopul CES.

Totodată, reprezentanţii IMM-urilor solicită menţinereadefiniţiei actuale a conflictelor de muncă şi neincluderea înaceastă sferă a conflictelor care vizează interese sociale alesalariaţilor, care vor genera efecte grave atât asupraangajatorilor bugetari, cât şi privaţi, precum şi eliminareamodificării creşterii cu 5 zile lucrătoare a duratei preavizuluiacordat de angajator în cazul concedierii colective, în specialpentru IMM-uri, cu menţinerea unui termen echivalent pentrupreavizul în cazul demisiei.

Alte propuneri vizează menţinerea suspendării contractuluiindividual de muncă ca sancţiune disciplinară, dar şi îmbunătăţireareglementărilor normării muncii, cu stabilirea instituţiei publicedin România competentă să informeze angajatorii cu privire laconţinutul normativelor existente şi să le publice.

"Îmbunătăţirea cadrului legal privind relaţiile de muncă, prineliminarea barierelor birocratice şi reducerea fiscalităţii asupralocurilor de muncă va contribui la creşterea competitivităţii, cuefecte pozitive asupra ocupării (înfiinţării de noi locuri de muncăşi menţinerii celor existente în prezent), mai ales în contextulsocio-economic actual, marcat încă de criza financiară şi de unşomaj ridicat , în condiţiile în care Comisia Naţională de Prognozăa estimat pentru anul 2011 o rată a şomajului de 8%, aferentă unuinumăr de 720.000 de persoane fără un loc de muncă, dintre care doar435.000 indemnizate", au mai adăugat reprezentanţii CNIPMMR.

Guvernul negociază în prezent cu partenerii sociali proiectul deCod al Muncii propus de Executiv, ultima întâlnire având locjoi.

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că în întâlnirea dejoi cu premierul au fost acceptate 17 propuneri de modificare aCodului Muncii formulate de partenerii sociali, în timp ce altetrei au rămas în discuţie.

Printre cele 17 propuneri acceptate este cea care vizeazăperioada de preaviz, care să fie 20 de zile calendaristice pentrufuncţiile de execuţie şi 30 de zile pentru cele de conducere,precum şi cea care se referă la perioada de stagiu pentruabsolvenţi la angajare, a precizat Hossu. Guvernul propusese, înproiectul de modificare a CoduluiMuncii, 20 şi, respectiv, 45 dezile pentru preaviz.

Una dintre cele trei propuneri rămase în discuţie se referă lacontractele pe perioadă determinată, partenerii sociali propunândca acestea să fie "de regulă" de doi ani şi, în cazuriexcepţionale, să poată fi extinse şi la trei ani, dar doar cuacordul scris al angajatului. O altă propunere se referă laperioada de probă, sindicatele propunând ca aceasta nu depăşească90 de zile, fie că este vorba de funcţie de execuţie sau deconducere, şi să fie reglementată prin Contractul colectiv demuncă. A treia propunere rămasă în discuţie se referă la modul deaplicare a Contractelor colective de muncă, a mai spus liderul"Cartel Alfa".

El a precizat că sunt unele propuneri pe care premierul nu vreasă le accepte, dar acestea nu au mai fost exemplificate înîntâlnirea de joi, urmând să fie anunţate ulterior.

Hossu a mai spus că în zilele următoare va avea loc o nouă rundăde discuţii la Guvern cu sindicatele şi patronatele, după care voravea loc întâlniri cu partidele politice, apoi din nou cupartenerii sociali.

Liderul "Cartel Alfa" a precizat că premierul vrea să introducăproiectul de modificare a Codului Muncii în Parlament, pe circuitulnormal, nu prin asumarea răspunderii.

Sindicatele au prezentat premierului şi un raport privindflexibilizarea companiilor din statele membre UE, din care rezultăcă România se află la mijlocul clasamentului, spunând că în acestcontext nu înţeleg urgenţa în modificarea Codului muncii.

Hossu a adăugat că FMI a reafirmat că nu este interesat demodificarea Codului Muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO