Profesii

Nimeni nu vrea să se angajeze: Posturi plătite cu până la 30.000 de lei lunar nu sunt căutate de nimeni la Spitalul din Mioveni

Nimeni nu vrea să se angajeze: Posturi plătite cu până la 30.000 de lei lunar nu sunt căutate de nimeni la Spitalul din Mioveni

Autor: Eugenia Foarfecă

04.08.2020, 20:00 1399

La Spitalul Orăşenesc din Mioveni, spital de stat, construit de la zero, în judeţul Argeş, este nevoie urgentă de medici infecţionişti şi de ATI. Cu gărzi, salariul poate ajunge la 30.000 de lei net, dar posturile nu le vrea nimeni, aşa că ATI stă nefolosită.

Spitalul din Mioveni, judeţul Argeş, arată ca un spital din Occident. A fost construit de la zero, dar cu toate acestea, unitatea sanitară are o mare problemă, care poate fi regăsită în multe spitale din ţară: lipsa medicilor.

Cea mai gravă lipsă de specialişti este la ATI, deşi judeţul Argeş este în topul îmbolnăvirilor de COVID-19.

Atât în corpul nou de clădire, cât şi în cel vechi, unitate Covid aflată imediat lângă clădirea nouă, este nevoie de cel puţin 8 medici de ATI şi de mai multe posturi de infecţionişti şi asistenţi medicali.

Cei care vor să vină aici primesc salariu mare, spune primarul din Mioveni, Ion Georgescu. Cu tot cu gărzi şi sporuri, şi în funcţie de grad şi vechime, se poate ajunge şi la 30.000 de lei net, la care se adaugă masă şi casă pe chirie mică, suportate de Consiliul Local.

„Dacă fac şapte gărzi pe lună, se ajunge la vreo 250 – 300 de milioane (30.000 lei – nr.r), salariu net pe lună. Eu îi invit şi plătesc deranjul lor până la Mioveni să se convingă pe viu, şi după aia să ia o hotărâre!”, a spus primarul Georgescu.

Managerul spitalului, Horia Trăilă, spune că nu este ajutat deloc de procedurile actuale: pe perioada stării de alertă, posturile nu pot fi ocupate prin concurs.

La fel de adevărat este şi că specialiştii preferă centrele medicale mari, dar şi că în ultimii ani sute de medici de ATI au plecat în străinătate.

„Este foarte greu să atragi oameni care să-ţi vină în spital în condiţiile în care nu poţi să faci angajări decât pe durată determinată, în condiţiile stării de alertă. Mai mult, erau posturi scoase la concurs, s-au blocat acele concursuri În acest moment practic este o secţie de 7 paturi ATI pregătite cu ventilatoare şi injectomate care stă nefolosită din lipsă de medici”, a declarat dr. Trăilă.

AFACERI DE LA ZERO