Profesii

Noua lege a zilierilor: Angajaţii sezonieri pot fi plătiţi cu 2 până la 10 lei pe oră, în timp ce perioada de muncă a fost majorată la 180 de zile

Noua lege a zilierilor: Angajaţii sezonieri pot fi...

Autor: Dan Straut

10.04.2018, 17:58 2260

Normativul modifică şi completează Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Printre modificări se regăseşte mărirea de la 6 la 23 a numărului de activităţi în care pot fi angajaţi zilieri – agricultură, vânătoare şi pescuit, silvicultură (exclusiv exploatări forestiere), piscicultură şi acvacultură, pomicultură şi viticultură, apicultură, zootehnie, spectacole, producţii cinematografice şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural, manipulări de mărfuri, activităţi de întreţinere şi curăţenie şi silvicultură (din nou, exclusiv exploatări forestiere).

Noua lege specifică faptul că suma remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mică de 2 lei/oră, dar nici mai mare de 10 lei/oră şi „se acordă la sfârşitul fiecărei zile de lucru, înainte de semnarea în Registrul de evidenţă a zilierilor de către zilier şi beneficiar”. De asemenea, angajatorul are obligaţia să înregistreze în Registrul de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care are raporturi de muncă în baza prezentei legi. Registrul se întocmeşte zilnic, exceptând perioadele în care nu se apelează la serviciile zilierilor.

Angajatorul va înainta lunar, până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni, către Inspectoratul Teritorial de Muncă unde îşi are sediul, un extras al Registrului de evidenţă a zilierilor conţinând înregistrările din luna precedentă.

În fine, potrivit noilor modificări, societăţile comerciale române şi străine vor putea să se autorizeze ca agenţii de mediere a cererii şi ofertei de muncă zilieră. Mai exact, firmele autorizate în condiţiile legii vor putea să funcţioneze ca intermediari între cei care vor să lucreze ca zilieri şi beneficiari, însă nu vor avea dreptul să le ceară zilierilor bani pentru intermediere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO