Sebastian Lăzăroiu, ministrulMuncii, spune că un studiu dat ieri publicităţii de către BloculNaţional Sindical (BNS) care relevă faptul că, în prezent, 3,4milioane de români lucrează în economia informală, nu reflectăsituaţia actuală din România.
"Studiul realizat de BNS esteprofund orientat politic şi inconsistent din punct de vedereştiinţific. Numărul persoanelor prezentate ca <lucrând lanegru>, de 3,4 milioane, este o manipulare metodologică. Au fostconsideraţi ca muncind la
negru şi persoanele din gospodăriide subzistenţă, adică oameni din mediul rural care cultivă pentrupropriul consum. După toate standardele internaţionale, aceştia nupot fi incluşi în <munca la negru>, dacă nu vând mai mult de50% din
producţia din gospodărie", a spusLăzăroiu, într-un punct de vedere transmis către presă.
Cercetarea prezentată ieri dereprezentanţii BNS arată că cel puţin 3,4 milioane de românilucrează în economia informală, în general cei tineri sau cu vârstăpeste 55 de ani cu un nivel scăzut de educaţie sau de calificare.La realizarea studiului s-au luat în considerare două concepte,ocuparea în sectorul informal (unde lucrează 1,2 milioane depersoane care susţin că au contracte de muncă, dar contractele nusunt înregistrate oficial) şi ocuparea informală (unde lucreazăsalariaţii care au un job stabil, legal, dar care desfăşoară şiactivităţi "la negru" şi care este reprezentată de un număr de 2,9milioane de persoane), care se intersectează şi rezultă un număr de3,4 milioane de salariaţi care lucrează în economiainformală.
"Dacă autorii studiului ar fi datdovadă de o minimă onestitate ştiinţifică ar fi constatat căînainte de criză (2008) în sectorul informal non-agricol erauimplicate între 1-1,1 milioane persoane, iar în perioada în care afost realizat studiul 832 mii de persoane. Aşadar, vorbim de ocontracţie a sectorului informal pe timpul crizei, lucru firescavând în vedere că pe timp de recesiune nu doar sectorul formalscade, ci şi cel informal", a mai spus Lăzăroiu.
Studiul a fost realizat în lunamartie, în cadul unui proiect finanţat din fondurile europenepentru resurse umane câştigat de BNS şi a fost coordonat deprofesorii Lucian Albu şi Liviu Voinea alături de reprezentanţi aiInstitutului Naţional de Statistică. Printre autorii studiuluirealizat pe un eşantion de 9.600 de gospodării s-a aflat şiprofesorul Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional deStatistică (INS).
"Mă surprinde că preşedintele INSîşi pune numele pe un asemenea studiu aşa-zis
ştiinţific. Finanţarea acestuistudiu din bani europeni confirmă faptul că
trebuie ridicate standardeleproiectelor finanţate din fonduri europene", a mai adăugatLăzăroiu. El a precizat că actualul Cod al muncii, intrat învigoare la data de 1 mai, a scos la suprafaţă aproape 600.000 denoi contracte de muncă. Reprezentanţii BNS spuneau ieri că multedintre aceste contracte ar fi reînregistrări ale contractelorvechi.
Proiectul din care face partestudiul lansat de BNS beneficiază de o finanţare de aproximativ 3,3milioane de euro din fondurile europene pentru resurseumane.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels