Nu este linişte deloc: Rusia şi-a reactivat pionii din Europa de Est în războiul gazelor

3 iul 2018 Autor: Catalina Apostoiu

Preşedintele gigantului Gazprom Alexei Miller a anunţat că grupul rus ar putea începe exporturile de gaze naturale ruseşti către Bulgaria, Serbia şi Ungaria prin segmentul de tranzit al gazoductului TurkStream în anul 2020. Comentariile vin ca reacţie la riscul ca Nord Stream, un alt gazoduct rusesc, care ar aduce gaze direct în Germania, să fie blocat de împotrivitrea unora dintre statele de tranzit.

Gazprom şi-ar putea începe exporturile de gaze către Bulgaria, Serbia şi Ungaria în prima parte a anului 2020, când TurkStream îşi atinge capacitatea de proiect, a anunţat preşedintele companiei, potrivit Seenews.com.

În luna mai, premierul bulgar Boiko Borisov anunţa că segmentul gazoductului TurkStream pentru tranzitul gazelor ruseşti către Europa va porni din Turcia către Bulgaria şi că ţara sa va primi gaze naturale ruseşti pe care le va transporta mai apoi către ţări terţe, probabil prin South Stream, proiect abandonat de preşedintele rus Vladimir Putin din cauza obstacolelor puse de UE şi SUA dar readus acum în actualitate de Sofia şi Moscova. În ultima vreme, politicienii bulgari dau semne că încearcă să încălzească relaţiile cu Moscova. Serbia, un alt stat care ar urma să primească gaze venite prin TurkStream, are o sensibilitate aparte pentru Rusia, în timp ce Ungaria face un joc dublu. Budapesta s-a abonat deja la gazele naturale ale României din Marea Neagră, dar refuză continuarea conductei europene BRUA (Bulgaria- Romania-Ungaria-Austria) în Austria, făcând astfel loc South Stream. Ungaria îşi modernizează centrala nucleară cu fonduri şi tehnologie ruseşti.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 
Cuvinte cheie:
gaze
, rusia
, europa de est
, razboi
, gazoduct
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide