Profesii

Numărul angajaţilor din industria locală de outsourcing a rămas la 131.000 în 2020. Industria a generat venituri de 4,5 mld. euro

Numărul angajaţilor din industria locală de...

Autor: Ramona Cornea

17.11.2020, 10:08 176

Industria serviciilor de outsourcing a avut 131.000 de angajaţi în 2020, valoare similară cu cea înregistrată anul trecut, conform raportului anual al industriei de business services realizat de Asociaţia Business Services Leaders (ABSL). Conform estimărilor din studiul ABSL, veniturile generate de industria de business services în 2020 sunt de 4,5 miliarde euro.

„Înainte de pandemie, cea mai mare provocare pentru firmele din industrie era legată de forţa de muncă bine pregătită. Toate discuţiile legate de dezvoltarea industriei aveau ca punct central recrutarea şi reţinerea talentelor. Rata medie a plecărilor din companie a fost de 22% pentru perioada 2017 - 2019. Pentru perioada ianuarie – iulie 2020, rata medie a plecărilor din companii a fost de doar 12%”, spune Ciprian Dan, preşedinte ABSL.

Pe termen mediu şi lung, 58% dintre companii apreciază că numărul angajaţilor din industrie va creşte, 22% - consideră că numărul de angajaţi va fi în scădere, în timp ce 20% dintre companii consideră că numărul angajaţilor va rămâne constant.  Pe fondul pandemiei, a reevaluării costurilor şi al automatizării, companiile chestionate consideră că numărul de angajaţi este posibil să scadă cu până la 4,5% până la finalul lunii iunie 2021.

În ceea ce priveşte impactul pandemiei asupra cifrei de afaceri realizată în 2020, 69% dintre participanţii la studiu au declarat că cifra lor de afaceri va fi similară cu cea din 2019, 17% dintre companiile respondente au estimat o scădere a cifrei de afaceri cuprinsă între 5% şi 30%, iar 14% dintre companii aşteaptă o creştere a cifrei de afaceri cu procente cuprinse între 5 şi 50%.

„Actualul context este favorabil României şi industriei serviciilor de afaceri. La nivel global, companiile îşi regândesc structura de costuri şi îşi refac strategiile de externalizare a serviciilor, România fiind în topul opţiunilor de relocare. Pe termen mediu, industria din România poate înregistra creşteri anuale între 5 - 10%. În plan economic, criza declanşată de Covid-19 reprezintă cea mai mare provocare din ultimii 20 de ani. Majoritatea companiilor speră ca economia şi business-ul să îşi revină în 2021. 19% dintre companiile chestionate cred că industria îşi va reveni în Q1 din 2021, 19% în Q2, 5% dintre companiile chestionate - în Q3 şi 5% -  în Q4. 37% dintre companiile chestionate nu pot estima când îşi va reveni industria sau economia”, explică Ciprian Dan.

Printre efectele pandemiei asupra business-ului, companiile enumeră scăderea cererii externe (39%), impactul pandemiei asupra operaţiunilor clienţilor (33%), căutarea unor arii noi de business (33%), creşterea cererii externe (30%), planuri globale de restructurare (27%), achiziţii (3%). Procentul total depăşeşte 100% pentru ca firmele au avut posibilitatea să selecteze mai multe variante.

Telemunca a devenit principala opţiune a companiilor în această perioadă, dar a arătat şi limitările legate de socializare, interacţiune şi colaborare. Astfel, 82% dintre companiile chestionate au declarat că îşi vor păstra spaţiile de birouri.

În ceea ce priveşte sprijinul acordat de către autorităţi, 20% dintre companii au aplicat pentru şomaj tehnic, 11% au primit ajutor de la stat, 11% - scutiri de taxe, 6% - amânarea plăţii impozitelor şi 6% au accesat granturi UE/ fonduri europene. 38% dintre companii nu au beneficiat de niciun sprijin din partea statului.

Din cauza măsurilor de siguranţă a angajaţilor, companiile nu pot avea echipe mari care lucrează de la birou, de aceea s-au orientat către un sistem de muncă hibrid. Circa 48% dintre companiile respondente vor lua în calcul în 2021 un sistem de muncă hibrid, 13% dintre companii vor continua în sistemul de telemuncă, în timp ce 39% dintre companii consideră că pe termen mediu telemunca nu este o alternativă viabilă.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO