Profesii

Numarul de salariati a crescut cu 200.000 in doi ani

Numarul de salariati a crescut cu 200.000 in doi ani

Click pentru imaginea marita

21.03.2007, 19:23 21

Numarul angajatilor din economie a ajuns la un record pentru ultimii 7 ani, comertul si constructiile fiind domeniile cu cele mai multe angajari. La finele lunii ianuarie, numarul oficial de salariati din economie era de 4,647 milioane de persoane, cu peste 196.000 de angajati mai mult decat in urma cu doi ani (plus 4,4%), conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
Astfel, acest indicator a ajuns la un nivel maxim pentru ultimii 7 ani, ultima data cand in economie lucrau la fel de multi oameni fiind luna noiembrie 1999, cand Romania se afla in plina recesiune.
De atunci, numarul de salariati a oscilat in intervalul 4,3-4,5 milioane de persoane, abia ultimii 2-3 ani aducand un trend durabil de crestere. Statistica publicata de INS cuprinde toti salariatii raportati oficial (angajati cu contract de munca si cu contributiile sociale platite) din sectorul bugetar si firmele private cu cel putin patru angajati.
Restul angajatilor din economie, care inseamna circa 9,5% din total, lucreaza in microintreprinderile cu unu-trei angajati, nivelul total ridicandu-se la aproximativ cinci milioane de persoane.
In ultimii doi ani, domeniile care au atras cele mai mari investitii straine si care au raportat cele mai mari cresteri de productie au fost cele care au angajat cei mai multi oameni. Pe primul loc in acest top este comertul, unde lucreaza cu 108 mii de persoane mai mult decat in urma cu doi ani, adica cu 18% mai mult. In aceeasi perioada, vanzarile totale din comert au crescut cu peste 50%, dupa un ritm record de 30% in 2005 si unul de 18% in 2006.
In topul domeniilor cu cele mai multe angajari figureaza si constructiile, un alt domeniu foarte dinamic al economiei. Piata constructiilor a inregistrat o crestere de peste 30% in termeni reali in utlimii doi ani, dupa ritmuri de 10% in 2005 si aproape 20% in 2006. Ca urmare, patronii din constructii sunt printre cei care au cea mai mare nevoie de personal. Numarul de salariati din constructii a crescut cu peste 41.000 de persoane, adica un plus de 13%.
"Cel mai probabil, aceste doua domenii (comertul si constructiile, n.red.) vor fi in continuare cap de lista ca si angajatori datorita deschiderii pietei si patrunderii unor noi investitori", comenteaza Iuliana Badea, manager de recrutare la compania de resurse umane Lugera& Makler.
La fel ca si in cazul comertului, cresterea salariatilor a fost de peste doua ori mai lenta decat cresterea activitatii, ceea ce inseamna ca cele doua domenii au punctat si la capitolul productivitate pe fiecare angajat. In comert, 18% mai multi salariati au adus afaceri cu circa 54% mai mari, iar in constructii un plus de 13% de salariati a adus o piata cu 30% mai mare, in numai doi ani.
Pe langa comert si constructii, topul domeniilor cu cele mai multe angajari cuprinde industria ospitalitatii (hoteluri si restaurante), sectorul financiar-bancar, transporturile si industria alimentara.
In banci, intensificarea concurentei si extinderea retelelor principalilor jucatori a dus numarul angajatilor la aproape 68.000, in crestere cu peste o treime fata de acum doi ani. Numai anul trecut, bancile au deschis peste 1.000 de unitati (sucursale sau agentii) noi, iar planurile de extindere de anul acesta indica o crestere cu inca aproape 1.000 de unitati.
In acelasi timp, industria alimentara si de bauturi este singura reprezentanta a sectorului industrial prezenta in top. Numarul de salariati de aici a crescut odata cu cererea de consum pentru produsele alimentare, acest domeniu beneficiind in ultimii ani, conform jucatorilor din piata, de o "albire" a productiei, adica de un transfer al acesteia dinspre piata "neagra" catre zona legala.
In urmatoarea perioada, pe langa domeniile deja consacrate ca mari angajatori in ultimii ani, Iuliana Badea vede cresteri de personal si in domeniul serviciilor.
"Cred ca vor fi tot mai multi angajati si in domeniul serviciilor, in general in centrele care fac outsourcing, atat pe contabilitate cat si pe IT, datorita unor conditii de angajare - salarii si numar de potentiali angajati inca competitive fata de alte tari est-europene", a mai spus ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO