Profesii

O ameninţare pentru economie. Numărul de copii a scăzut cu trei milioane în ultimii 25 de ani

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Andrei Cîrchelan

19.01.2015, 00:07 303

Economia României se confruntă cu scăderea uneia dintre cele mai importante resurse, având în vedere că numărul de copii a scăzut cu 3 milioane în 2013 faţă de 1990, potrivit Strategiei guvernamentale pentru protecţia copilului.

Prăbuşirea demografică va continua atâta timp cât nu este încurajată natalitatea prin politici publice. Scăderea popu­laţiei vine într-un context în care între generaţii „e o inechitate cum rar s-a mai văzut“, potrivit profesorului dr. Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie a Uni­versi­tăţii Bucu­reşti. Acesta adaugă că majoritatea măsurilor sociale luate de autorităţi se referă la pensionari, segmentul de populaţie cel mai activ din punct de vedere electoral.

„Pericolul există şi nu e de neglijat. E unul dintre marile riscuri pentru România. Tocmai generaţiile dezavantajate vor trebui să lucreze mai târziu. În 2032 intră în pensie zona de «decreţei», care sunt generaţiile mari, care au dat nu­mărul mare de copii din anii ‘90, şi va fi nevoie de bani pentru pensiile lor. Vor trebui susţinuţi de aceste generaţii care sunt din ce în ce mai mici“, a declarat pentru ZF Preda.

În timp ce în 1990 ponderea copiilor în mediile rural şi urban era aproximativ egală, 28-29%, în 2013 ponderea copiilor în mediul urban a scăzut la peste 16%, în timp ce în mediul rural ponderea s-a menţinut la peste 20%.

Scăderea demografică e accentuată şi de migraţie, în con­diţiile în care aproximativ 3 milioane de români au pă­răsit ţara după Revoluţie şi circa 11% din copiii născuţi din mame cu cetăţenie română sunt născuţi în străinătate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO