Profesii

O cameristă sau un recepţioner primesc un bacşiş lunar de 100-500 lei, mult sub nivelul obţinut de angajaţii din restaurante

O cameristă sau un recepţioner primesc un bacşiş...

Autor: Roxana Rosu

20.08.2019, 12:29 624

Angajaţii din hoteluri şi restaurante, domeniu care are în prezent peste 200.000 de salariaţi, au venituri fixe lunare care variază între 1.300 de lei net şi 5.170 de lei net pe lună, cu o valoare mediană de 2.000 de lei net pe lună, la care se adaugă bacşişurile, dar acestea diferă mult între  joburile din hoteluri şi cele din restaurante, arată o analiză realizată de OLX.

Veniturile acestora  sunt formate dintr-o componentă fixă – apropiată de nivelul salariului minim şi o componentă variabilă, formată din bacşişuri. Potrivit datelor colectate, acesta variază între 0 lei (veniturile din bacşiş revin proprietarilor restaurantelor/ hotelurilor, iar angajaţii au venituri fixe mai mari, care acoperă diferenţa) şi 1.000 de euro pe lună (circa 4.700 de lei net), cu o valoare mediană de 1.000 de lei pe lună.

„În hoteluri, veniturile din bacşiş pentru poziţii de cameristă sau recepţioner sunt marginale, nesemnificative. Ca estimare, acestea variază undeva între 100 şi 500 lei lunar”, a declarat Călin Ile, directorul general al celor patru hoteluri Ibis din România, care au împreună un număr total de 275 de salariaţi şi preşedinte al Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).

În prezent, angajatorii din hoteluri şi restaurante  se confruntă cu un deficit mare de candidaţi, în ciuda faptului că numărul de aplicanţi la joburile scoase la concurs este semnificativ.

„Din 10 candidaţi care vin la interviurile de angajare, cam 20% se concretizează şi sunt angajaţi ulterior. Vizitele în şcoli şi implicarea în programele de practică dau cele mai bune rezultate la recrutare. Totodată, în anunţurile de angajare avem cel mai bun impact atunci când prezentăm posibilităţile de progres în carieră”, a mai spus Călin Ile.

Rezultatele indexului OLX Locuri de muncă arată că, la peste 22.000 de anunţuri de locuri de muncă scoase la concurs în perioada ianuarie-iunie 2019 în domeniul HoReCa au existat peste 117.000 de candidaţi.

Deşi numărul de aplicanţi este foarte mare în raport cu ofertele de locuri de muncă vacante, angajatorii din HoReCa găsesc cu greu candidaţi, iar de multe ori apelează la soluţia aducerii de personal fie din alte oraşe, fie din străinătate, în special din statele asiatice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO