Profesii

O noua nisa pe piata de training: "integrarea" specialistilor in UE

26.06.2006, 16:20 48

Numarul tot mai mare de posturi scoase la concurs de institutiile Uniunii Europene pentru romani genereaza aparitia unor noi nise si a unor servicii speciale pe piata trainingului.
Ofertantii de pe piata de training prevad ca, in viitorul apropiat, tot mai multe firme de profil vor avea cursuri de pregatire pentru viitorii candidati la pozitiile de functionari europeni sau la cele de agenti temporari in organismele UE, deschise acum si pentru forta de munca autohtona. Si asta in conditiile in care, sustin specialistii, in tarile membre ale UE sesiunile speciale de pregatire, adaptate acestui gen de competitii, sunt instrumente utilizate in mod frecvent.
"In Bruxelles exista mai multe firme de consultanta care ii ajuta pe cei interesati sa se pregateasca mai bine pentru competitii, contra unor sume consistente", a precizat Crista Filip, training & development manager si fondator al firmei BorderLine Services Romania.
Firma organizeaza seminarii speciale de pregatire pentru cei care vor sa isi depuna candidatura pentru unul din posturile vacante anuntate de Oficiul European pentru Selectia Personalului (EPSO), si administreaza site-ul Euroconcurs.ro, care furnizeaza informatii utile pentru viitorii candidati.
Filip spune ca ideea afacerii i-a venit dupa ce s-a intors de la Bruxelles, unde a petrecut 9 luni ca stagiar si unde a asistat la o sesiune demonstrativa de pregatire sustinuta de Phillip Gaskell, trainer al principalului sindicat al angajatilor din institutiile UE, "Renouveau et Democratie".
Urmatorul pas a fost sa il convinga pe acesta sa vina sa tina un curs si in Romania, iar primul seminar a avut loc luna trecuta, la Bucuresti, bucurandu-se de prezenta a 40 de persoane. Tarifele practicate au fost de 300 de lei (85 euro) pentru inregistrarea in avans si 320 de lei (90 euro) pentru ultimele inscrieri, chiar inaintea desfasurarii evenimentului.
"Trainingurile au fost o completare fireasca a informatiilor oferite prin intermediul site-ului, si asta pentru ca inca nu am gasit o solutie mai eficienta de a invata pe cineva cum sa rationeze", a explicat Filip.
Potrivit acesteia, investitia initiala in cele doua proiecte a fost in jur de 1.500 de euro, pentru dezvoltarea site-ului si acoperirea costurilor pentru seminar, cum ar fi cele de logistica sau onorariul trainerului. Acesta este platit cam la acelasi nivel ca un trainer autohton, la aceasta suma adaugandu-se si cheltuielile de transport si acomodare.
"Primul seminar a fost special, in sensul ca s-a adresat celor care se pregateau temeinic pentru concurs, multi dintre ei urmand sa sustina testele de preselectie in saptamana imediat urmatoare", a mentionat Filip, adaugand ca au fost si persoane carora li s-a refuzat participarea, tocmai pentru ca le lipsea documentarea necesara.
Ea a observat ca romanii sunt, in general, interesati de aceste posturi, insa mai putin decat altii, cum ar fi chiar bulgarii. Spre exemplu, explica Filip, daca la recrutarea de anul trecut romanii au depus 5.000 de candidaturi online, pentru posturile pe o perioada determinata, bulgarii au avut 9.000 de inscrieri.
Potrivit reprezentantului BorderLine Services, cele mai interesate de posturile oferite de UE sunt persoanele cu studii superioare, care sunt majoritare si in randul candidatilor la pozitii care nu presupun decat studii medii.
Agenda programelor de pregatire presupune explicarea profilului unei cariere in UE, un modul de pregatire psihologica, o sectiune de rationament verbal si numeric, o alta dedicata unei probe care consta, de obicei, in redactarea unui eseu, precum si un modul de cunostinte generale despre UE.
"Trebuie mentionat ca pregatirea pentru a te califica la concurs dureaza, in functie de timpul pe care il ai la dispozitie, intre cateva luni si cativa ani", a mai spus Filip. Potrivit acesteia, este foarte probabil ca, in special dupa aderare, pe piata sa apara tot mai multi ofertanti de astfel de servicii.
BorderLine Services va mai organiza un seminar la mijocul lunii viitoare, la Iasi, si inca unul in septembrie, din nou in Capitala.
Pe langa firmele specializate pe acest gen de training, si foarte multe din cele deja prezente pe piata si-ar putea adauga servicii de profil.
"Cred ca vor mai aparea doua sau trei firme specializate si ca unii generalisti vor adauga, in oferta lor, acest tip de training", a declarat Rares Manolescu, senior manager in cadrul companiei de training si consultanta in resurse umane Human Invest.
In opinia sa, ofertantii nu vor apela exclusiv la traineri straini, ci se vor baza foarte mult si pe experienta si cunostintele locale. Astfel, este foarte probabil si ca acele companii care vor aduce astfel de servicii sa lucreze mai degraba cu specialisti autohtoni.
Potrivit lui Manolescu, trainerii care au in special clienti in randul companiilor se vor lasa mai greu convinsi sa se specializeze pe aceste programe, pentru ca sunt angrenati deja intr-un volum serios de activitati. Cu toate acestea, exista destul de multi traineri, mai ales cei din ONG-uri, carora competentele le-ar putea permite foarte usor sa se specializeze in acest gen de pregatire.
Saptamana trecuta a fost cea mai efervescenta de pana acum, din punctul de vedere al posturilor deschise pentru candidatii romani de catre institutiile UE, prin intermediul EPSO. Astfel, romanii vor putea concura pentru 215 de posturi de administratori in domeniile de administratie publica europeana, drept, economie si audit, care vor fi platite incepand de la 4.000 de euro lunar.
Pe langa acestea, EPSO mai cauta secretari cu cetatenie romana, care vor beneficia de salarii lunare de baza de aproape 2.400 de euro.
Alte posturi deschise pentru romani saptamana trecuta au fost cele temporare de translatori de limba romana, si cele pentru specialisti in IT. Pentru acestea din urma, candidatii autohtoni vor concura cu alti candidati din statele membre ale UE, pentru salarii lunare pornind de la 3.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO