Profesii

„Oamenii buni din companii încep să se întrebe: «Dacă firma are venituri de 1 mld. euro şi 300 mil. euro profit, de ce ne plătesc de patru ori mai puţin decât în Vest?»”. „Companiile nu au altă soluţie decât să crească salariile cu 30-40% în următorii ani”.

„Oamenii buni din companii încep să se întrebe:...

Autor: Adelina Mihai

26.06.2018, 19:25 44560

Masa salarială din România (calculată ca totalitatea salariilor nete şi a contribuţiilor sociale şi impozitele aferente veniturilor din salarii) a ajuns la 36% din PIB anul trecut, arată datele Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. Ca pondere în PIB, masa salarială din România este aproape cea mai mică din Europa, având în vedere că la nivelul celor 28 de state membre ale UE acest indicator este de 47,4%. În state precum Franţa, Danemarca sau Germania, masa salarială depăşeşte 50% din PIB.

Masa salarială este un indicator care arată cum se împarte valoarea creată în economie între muncă şi capital, iar faptul că în România ponderea masei salariale e redusă arată că distribuţia favorizează capitalul.

„Încă este un mediu favorabil pentru business, cu taxe mici şi randamentele de investiţii mai mari. (...) Dar companiile trebuie să înţeleagă că dacă nu cresc salariile cu 30- 40% în următorii ani, riscă să dispară de pe piaţă, pentru că nu există altă soluţie”, a spus Andrei Caramitru, founding partner şi CEO în cadrul firmei de consultanţă Kessel Run Ventures. El spune că modul în care este distribuită masa salarială indică o anomalie, întrucât în majoritatea companiilor multinaţionale salariile reprezintă 10, 15 sau 20% din totalul veniturilor, sub media la nivel naţional.

În valoare absolută, masa salarială din România a ajuns în 2017 la valoarea de 67,7 miliarde de euro, în creştere cu 10 miliarde de euro faţă de anul anterior şi cu 14,4 mld. euro faţă de acum zece ani.

Companiile trebuie să se gândească la strategii de creştere a preţurilor pentru a compensa creşterile de salarii şi totodată să găsească metode de eficientizare a activităţilor, pentru că altfel vor pierde oamenii performanţi, care vor căuta oportunităţi de carieră în alte ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO