Profesii

Oamenii din umbra celor mai mari tranzacţii şi litigii. Topul caselor de avocatură din România după numărul de avocaţi

Autor: Cristina Roşca

24.08.2017, 00:08 4795

♦ Doar trei case de avocatură, NNDKP (Nestor), Ţuca Zbârcea şi Muşat, au peste 100 de avocaţi şi încasări ce sar de 10 mil. euro, conform datelor ZF.

Cele mai puternice 25 de case de avocatură de pe piaţa locală au peste 1.100 de avocaţi în echipele proprii, respectiv circa 10% din totalul celor din Baroul Bucu­reşti, potrivit estimărilor ZF.

Doar trei dintre cele 25 de case analizate de ZF au echipe formate din peste 100 de avocaţi, clasamentul fiind condus de NNDKP, urmată de Ţuca Zbârcea & Asociaţii şi Muşat & Asociaţii. Toate trei sunt afaceri româneşti şi unele dintre cele mai vechi businessuri în domeniu, cu peste 20 de ani de vechime.

Au fost incluse în clasament casele de avocatură care au răspuns solicitării ZF şi cele care au informaţii publice.

Piaţa avocaturii este una dintre puţinele din România unde lupta se dă în continuare în special între case cu acţionariat local, puţine sunt numele străine active.

Piaţa avocaturii de business este evaluată la 100-120 mil. euro, departe de maximele din anii de boom 2007-2008. Atunci, avocaţii aveau încasări totale evaluate la 150-160 mil. euro, potrivit estimărilor de la acea vreme.

Cele mai mari 25 de firme de avocatură sunt cele care duc în spate cea mai mare parte a pieţei. Rezultatele lor financiare nu sunt pu­bli­ce însă.Totuşi, din informaţiile din piaţă, doar cele mai mari trei după numărul de avo­caţi au şi încasări ce depăşesc încă 10 milioane de euro.

În România, cel mai bine plătiţi avocaţi de business câştigă în medie câteva sute de euro pe oră, tarifele pe piaţa locală fiind în continuă scădere în ultimii ani, potrivit datelor ZF pe baza informaţiilor din piaţă. Puţini sunt însă cei care mai au astfel de onorarii.

Numărul redus al tranzacţiilor mari şi creşterea concurenţei în special din partea firmelor medii sunt principalele motive care stau în spatele scăderii pieţei avocaturii de business şi a onorariilor, spun avocaţii din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO