Profesii

Omul de afaceri Dan Adamescu, audiat la DNA

Omul de afaceri Dan Adamescu, audiat la DNA

Autor: Livia Ispas, Catalin Lupasteanu

22.05.2014, 10:32 392

Dan Adamescu a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 10.15 şi nu a dorit să facă nicio declaraţie.

Surse judiciare au declarat că Dan Adamescu a fost citat să se prezinte joi la DNA, fiind suspectat că, pentru a obţine soluţii favorabile în dosare, ar fi dat mită judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti puşi sub acuzare pentru corupţie.

Procurorii DNA au făcut miercuri percheziţii la locuinţa omului de afaceri Dan Adamescu şi la firmele deţinute de acesta, în dosarul în care patru judecători de la Tribunalul Bucureşti sunt acuzaţi că ar fi luat mită pentru intervenţii în dosare de insolvenţă.

Direcţia Naţională Anticorupţie a arătat, într-un comunicat de presă, că miercuri au fost făcute percheziţii la nouă sedii ale unor societăţi comerciale, precum şi la domiciliul unei persoane fizice, toate situate în Bucureşti, în dosarul în care au fost arestaţi patru judecători de la Tribunalul Bucureşti.

DNA a precizat că în această cauză se efectuează urmărirea penală şi faţă de alte persoane, pe lângă cei patru judecători.

Dan Adamescu deţine, printre altele, compania Astra Asigurări, Unirea Shopping Center şi clubul de fotbal din Liga I Oţelul Galaţi.

Judecătorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Rovenţa şi Ciprian Sorin Viziru, toţi de la Tribunalul Bucureşti - Secţia a VII-a civilă, acuzaţi că primeau bani şi bunuri pentru intervenţii în dosare de insolvenţă, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie luată marţi de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.

Magistraţii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, pentru a decide privind modalităţile de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari, pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă sau pentru a-şi exercita influenţa pe lângă judecători de la diverse instanţe din Bucureşti şi din ţară, folosind informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.

Insolvenţa FC Oţelul Galaţi, Piaţa de Gros, Rosegur şi Argirom International se numără printre dosarele în care judecătorii Mircea Moldovan şi Elena Rovenţa au intervenit, selectând şi desemnând în mod discreţionar lichidatorii judiciari, în schimbul unor favoruri, arată DNA.

În documente obţinute de MEDIAFAX, procurorii anticorupţie relatează în detaliu modul în care judecătorul sindic Mircea Moldovan de la Tribunal Bucureşti selecta lichidatorii judiciari în cazul dosarelor în care dispunea deschiderea procedurii insolvenţei.

Mircea Moldovan, susţine DNA, a desemnat-o preferenţial pe Monica Borza, în 10 iulie 2013, în calitate de administrator judiciar în dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolvenţa FC Oţelul Galaţi - controlată de omul de afaceri Dan Adamescu.

"În acelaşi context al îndeplinirii în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu şi în scopul atribuirii preferenţiale a unui dosar de insolvenţă, la data de 29 martie 2013, judecătorul sindic Moldovan Mircea a contactat-o pe Cândea Elena-Cristina, reprezentant al Legal Recovery IPURL, procedeu repetat şi în zilele de 1 aprilie 2013, 3 aprilie 2013 şi 12 aprilie 2013", mai notează anchetatorii.

Potrivit documentelor citate, magistratul Mircea Moldovan, cel care a a deschis procedura de insolvenţă în cazul Oţelului Galaţi, a făcut ilegal acest demers, în contextul în care ştia despre clubul controlat de omul de afaceri Dan Adamescu că se află pe profit.

Anchetatorii anticorupţie susţin că judecătorul era conştient de acţiunile sale nelegale şi că, după ce a deschis procedura insolvenţei în acest caz, nu a mai lăsat dosarul la arhiva instanţei, fiindu-i teamă să nu fie studiat de reprezentanţi ai presei care ar fi descoperit că magistratul a băgat firma în faliment, deşi aceasta era pe profit.

Dosarul insolvenţei FC Oţelul Galaţi a fost repartizat de Moldovan, preferenţial, lichidatorului judiciar Monica Borza

Potrivit procurorilor, în 10 iulie 2013, judecătorul Mircea Moldovan i-a spus Monicăi Borza că în dosarul nr. 23900/3/2013 privind insolvenţa FC Oţelul Galaţi a amânat un termen de judecare pentru 4 decembrie 2013, "precizând că va soluţiona «opoziţiile şi problemele» ce vor apărea conform intereselor acesteia, reprezentantul Activ Lichidator reproşându-i judecătorului sindic că «se plânge» de singurul dosar pe care i l-a repartizat".

"În scopul deschiderii ilegale a procedurii de insolvenţă a societăţii FC Oţelul, în dosarul nr. 23900/3/2013, în data de 2 septembrie 2013 judecătorul Moldovan Mircea i-a comunicat numitei Borza Monica Angela că nu a lăsat la arhiva instanţei dosarul menţionat mai sus întrucât din documente ar rezulta că societatea a înregistrat în cursul anul 2012 un profit de 27 miliarde lei vechi, ceea ce ar putea declanşa un scandal de presă cu privire la faptul că a admis deschiderea procedurii falimentului la o societate aflată pe profit. Ca atare, judecătorul Moldovan Mircea i-a solicitat practicianului în insolvenţă să depună la dosar «concluzii scrise, nu datate, ca şi cum ar fi fost la termen» care să conţină aspecte de natură a susţine decizia de intrare în insolvenţă a societăţii menţionate", au mai notat anchetatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO