Profesii

OMV Petrom şi organizaţia neguvernamentală CivicNet au dezvoltat o hartă digitală a meseriilor şi a şcolilor profesionale din România

OMV Petrom şi organizaţia neguvernamentală CivicNet au...

Autor: Ramona Cornea

22.10.2019, 14:51 376

Compania OMV Petrom şi organizaţia neguvernamentală CivicNet au dezvoltat platforma digitală Meserii.ro - harta interactivă a învăţământului profesional şi tehnic din România (IPT) care oferă atât informaţii despre toate şcolile profesionale şi liceele tehnologice din ţară, numărul de elevi aflaţi în pregătire în fiecare calificare, cât şi despre companiile posibil interesate să angajeze viitorii meseriaşi.

Companiile pot afla în ce regiuni se află viitorii absolvenţi de care au nevoie, iar instituţiile de învăţământ pot vedea numărul şi distribuţia companiilor care activează în domeniul de interes şi datele de contact ale companiilor relevante.

Astfel, elevii de gimnaziu şi părinţii lor pot afla de pe Meserii.ro atât ce şcoli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc şi ce calificări au acestea în pregătire, cât şi numărul de firme din domeniul căutat, oferind o idee asupra potenţialului cererii din piaţa muncii pentru o anumită meserie.

Compania OMV Petrom a investit 48.000 de euro în platforma digitală, conform reprezentanţilor organizaţiei neguvernamentale CivicNet.

„Ne bucurăm că suntem parteneri într-un proiect atât de relevant pentru piaţa muncii din România, în care învăţământul profesional şi tehnic, prin lipsa de informaţii cu privire la calificările existente şi de informare asupra perspectivelor de angajare, nu este de multe ori prima opţiune a elevilor, fiind cel mai adesea asociat cu performanţa slabă”, afirmă Mona Nicolici, manager sustenabilitate, OMV Petrom.

Informaţiile din platformă au la bază datele şcolare furnizate de Ministerul Educaţiei, date ce vor fi actualizate în fiecare an şcolar. Informaţiile despre companii vin de la Ministerul Finanţelor şi vor fi şi ele actualizate anual.

În anul şcolar 2018 – 2019, au fost mai mult de 284.000 de elevi înscrişi în învăţământul profesional ce au studiat 162 de calificări, în 920 de unităţi de învăţământ din România.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în anul 2018 au fost înregistrate în România aproape 60.000 locuri de muncă vacante, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Majoritatea locurilor de muncă disponibile au fost în industria prelucrătoare, ramura economiei care are cea mai mare cerere de absolvenţi ai învăţământului tehnic şi profesional (IPT).

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO