Profesii

Oraşele care ameninţă poziţia softiştilor români pe piaţa de IT

Oraşele care ameninţă poziţia softiştilor români pe...

Autor: Corina Mirea

09.01.2016, 11:50 7240
România ar putea pierde din competitivitate pe piaţa serviciilor de externalizare din cauza costurilor cu forţa de muncă. Astfel, piaţa locală riscă să piardă anumite investiţii sau să nu le mai primească în detrimentul unor ţări din Africa sau din America Latină.
 
Mai mult, mai aproape de „casă“, zone precum Cernăuţi şi Odessa (Ucraina) sau Bălţi şi Chişinău (Moldova) încep să se pregătească pentru preluarea unor investiţii din ţări care au devenit prea scumpe pentru străini, fiind tot mai concentrate pe creşterea numărului de absolvenţi de studii superioare în domeniu, arată un studiu realizat anul trecut de Asociaţia de Dezvoltare Inter­comunitară EURONEST.
 
Studiul mai arată că în aceste oraşe, până în anul 2030, numărul de absolvenţi de studii cu profil IT&C va creşte, în medie, cu 10%. Astfel că, de la 1.100 de tineri care se pregătesc pentru acest domeniu, acestea vor ajunge să scoată de pe băncile facultăţilor câte 2.500 de tineri în fiecare an. Şi cu toate că şi România are din ce în ce mai mulţi specialişti în IT, piaţa locală începe să devină lipsită de resurse pentru angajatorii din IT, care au mult mai multe joburi scoase la concurs în fiecare an decât numărul de oameni pe care îi pot livra facultăţile de profil din România.
 
Nu puţine sunt cazurile în care companiile din zona IT&C, outsourcing sau Business Process Outsourcing (BPO) – ce au angajat până în prezent în jur de 120.000 de oameni – au nevoie să recruteze câteva sute de candidaţi pe an. Şi majoritatea „se bat“ pe absolvenţii care au studiile necesare pentru un job într-un astfel de domeniu în oraşe conturate deja ca pool-uri economice puternice, precum Bucureşti, Cluj, Timişoara, Braşov sau Sibiu.
 
Prin urmare, angajatorii au din ce în ce mai mult de muncă pentru a găsi oameni pentru joburile pe care le scot la concurs. Aceasta, coroborat şi cu nivelul salarial în creştere (prin iniţiative publice), îi fac pe investitorii străini să se gândească dacă România, în ciuda competenţelor tehnice şi ale celor de limbă străină deţinute ridicate pe care le are, merită ca punct de investiţie. În medie, salariul unui IT-ist sau al unui angajat care oferă servicii de support într-o limbă de circulaţie internaţională şi care nu are experienţă pe piaţa muncii porneşte de la 400-500 de euro net pe lună. În timp însă, odată ce capătă experienţă sau este promovat pe o poziţie de management, salariul se poate duce şi către 1.500-200 de euro net pe lună, conform informaţiilor din piaţă.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO