Profesii

(P) Care sunt nevoile angajaţilor în 2022 şi ce instrumente putem folosi pentru a ţine pasul

(P) Care sunt nevoile angajaţilor în 2022 şi ce...

Autor: Publicitate

16.12.2021, 09:00 629

Ultimele 24 de luni au schimbat piaţa muncii atât pentru afaceri, cât şi pentru lideri şi angajaţi. Încet, totul începe să se clarifice, nevoile sunt deja conturate, iar multe din ceea ce noi am numit „trenduri” în ultimul an sunt aici să rămână pe termen lung.

Mai mult decât oricând, focusul s-a mutat pe angajatul care nu mai vrea doar să lucreze, ci să şi prospere la locul de muncă. Întrebarea de a fi sau a nu fi mulţumit cu locul de muncă i-a determinat pe mulţi dintre ei să facă o schimbare în carieră. Între timp, competiţia pentru atragerea de noi talente este din ce în ce mai acerbă. Organizaţiile care doresc să prospere în 2022 trebuie să răspundă la noua dinamică angajat-angajator pentru a rămâne competitive şi pentru a-şi păstra talentele.

Timpuri noi, nevoi (şi soluţii) noi

Munca hibridă şi programul flexibil.

Conform unui studiu EY România, 54% dintre angajaţi îşi doresc un program flexibil din partea angajatorilor. Dar, dezvoltarea unui sistem de muncă hibrid poate fi o provocare pentru că implică găsirea răspunsurilor pentru multe întrebări precum „Ce sarcini necesită prezenţa obligatorie la birou?”, „Cum ar trebui să se desfăşoare întâlnirile cu clienţii sau cele interne?”, „Cum poate fi făcut pontajul oamenilor ce lucrează remote şi aleg să aibă o disponibilitate ce nu se încadrează în clasicul 9.00-17.00?”, ”Comunicarea poate fi la fel de eficientă pentru toţi angajaţii, indiferent de locaţie?” etc.

Pentru a susţine un program de muncă adaptat acestor nevoi, colorful.hr a adus noi funcţionalităţi softului lor dedicat resurselor umane. Modulul Pontaj are opţiunea de Work From Home, care se adaptează programelor de muncă flexibile. Managementul Personalului permite un proces complet de onboarding digital pentru noii angajaţi, iar modulul Employee Self Service (Spaţiul Angajatului) aduce un chat informal în echipă, pentru ca procesul de comunicare să se desfăşoare eficient, transparent şi uşor indiferent de locaţia angajaţilor.

Echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală.

Starea de bine a devenit prioritatea principală pentru mulţi angajatori din cauza epuizării psihice ce i-a afectat pe 4 din 10 angajaţi în ultimele 24 de luni (conform unui studiu global efectuat de Adecco Group). Companiile care doresc să menţină productivitatea ridicată şi să păstreze talentele cheie ştiu că trebuie să ofere beneficii reale, ce vizează bunăstarea întregii familii a angajatului. În 2022, ne aşteptăm ca tot mai multe organizaţii să înlăture stigmatizarea sănătăţii mintale, încurajând angajaţii să fie deschişi atunci când sunt copleşiţi de stres, anxietate şi sentimente negative. În plus, se oferă mai multe instrumente pentru a ajuta angajaţii să-şi gestioneze în mod proactiv sănătatea mintală înainte ca aceasta să devină acută. Cel mai important, cultura muncii se schimbă pentru a recunoaşte că a munci mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine, iar companiile îşi îndreaptă privirea înspre eficientizarea proceselor.

Este dificil să vezi care dintre beneficiile pe care le oferă compania sunt cele pe care angajaţii le numesc ca fiind reale, adică utile cu adevărat, însă există soluţii deja pe piaţă care ajută atât angajaţii, cât şi angajatorii. Softul de Administrarea Personalului al colorful.hr te ajută să fii flexibil şi transparent în oferirea de beneficii, iar Employee Self Service te ajută să vezi care beneficii sunt cele mai accesate de către angajaţi. În 2022 focusul angajatorilor trebuie să fie pe retenţia angajaţilor şi pe câştigarea loialităţii într-o piaţă foarte competitivă. Acest lucru nu se poate decât prin transparenţă, comunicare proactivă şi un mod de gândire orientat înspre binele comun al întregii echipe.

Dezvoltare profesională constantă.

La locul de muncă, o cultură construită în jurul formării angajaţilor dă putere unei companii să se dezvolte şi să prospere pe termen lung, atrăgând şi păstrând talente. Învăţarea trebuie să depăşească procesul de onboarding şi să îi modeleze parcursul profesional fiecărui angajat. Nevoile angajaţilor sunt diferite, iar mulţi dintre ei au nevoie de un formator, procese, îndrumare etc. Însă, oferirea de planuri de dezvoltare profesională şi de traininguri personalizate sunt adesea provocări pentru departamentele de HR din România din cauza lipsei de timp sau a resurselor.

Pentru a reuşi să susţină dezvoltarea continuă a angajaţilor, companiile se pot folosi de instrumente inteligente care eficientizează întregul proces de învăţare, de la solicitarea trainingului de către angajat sau manager, până la evaluare. Modulul Learning and Development al colorful.hr este un Learning Management System creat pentru a susţine organizaţiile în oferirea trainingurilor care să se potrivească nevoilor angajaţilor. Indiferent dacă trainingul este solicitat de către angajat sau recomandat de către manager, tot personalul are la dispoziţie o bibliotecă de resurse utile pe care o poate accesa oricând are nevoie.

Dezvoltarea, remodelarea şi îmbunătăţirea abilităţilor interne.

E timpul pentru departamentul de resurse umane să-şi eficientizeze sarcinile administrative pentru a se concentra pe un rol mai degrabă strategic. E timpul ca HR-ul să se ocupe de analiză, feedback şi evaluarea abilităţilor pentru a modela direcţia de dezvoltare a echipelor interne. Datele joacă cel mai important rol, iar evaluările determină măsura în care obiectivele companiei pot fi atinse cu ajutorul talentelor existente.

Tocmai din acest motiv, specialiştii HR au nevoie de instrumentele potrivite pentru a dezvolta talente şi a extrage date relevante. Modulul Evaluarea Angajaţilor este inclus în soluţia colorful.hr şi a fost creat pentru a ajuta specialiştii HR să efectueze procese de feedback complexe: feedback 180°, feedback 360°, evaluare pe baza PDP-ului (Personal Development Plan), evaluare pe baza KPI-urilor etc. Modulul te ajută şi la crearea unui sistem de compensare şi la urmărirea atingerii obiectivelor. Mai mult decât atât, cu ajutorul Analytics, specialiştii HR şi managerii pot obţine date relevante despre angajaţi, procesele de evaluare şi recrutare ale angajaţilor, pontaj şi salarizare. Astfel, deciziile de dezvoltare profesională a echipelor se iau mult mai uşor, iar direcţiile sunt mult mai clare.

Încotro se îndreaptă compania ta în 2022?

Priorităţile companiilor trebuie să vizeze mai mult decât cifra de afaceri, profitul şi dezvoltarea portofoliului. În 2022, focusul se mută pe angajat, pe dezvoltarea şi loializarea lui pentru a putea dezvolta echipe strategice pe termen lung. Organizaţiile care vor fi pregătite pentru succes sunt cele care vor combina punctele forte ale capitalului uman, cu tehnologia pentru a obţine cele mai bune rezultate.

Cu o experienţă de peste 20 de ani în domeniul soluţiilor software dedicate departamentelor HR, platforma colorful.hr pune la dispoziţie un set de 12 module ce răspund unei varietăţi largi de nevoi. Fiecare modul este dezvoltat în strânsă legătură cu ultimele nevoi ale companiilor din România şi cu focus pe rezolvarea provocărilor acestora. Pentru mai multe informaţii, puteţi accesa colorful.hr şi testa platforma gratuit timp de 30 de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO