Profesii

Pandemia împinge milioane de europeni către o criză a datoriilor

Pandemia împinge milioane de europeni către o criză a...

Autor: Catalina Apostoiu

11.08.2020, 00:05 2543

♦ Soluţionarea problemei este îngreunată de infrastructura insuficientă, în multe ţări cei îndatoraţi fiind lăsaţi pe mâinile avocaţilor privaţi.

Europa are în faţă noi turbulenţe economice în condiţiile în care planurile de suspendare a schemelor fără precedent de susţinere a angajaţilor pe timpul pandemiei riscă să arunce milioane de gospodării într-o capcană a datoriilor, scrie Bloomberg.

Organizaţiile care ajută oa­­menii să-şi resolve pro­ble­mele financiare avertizează cu pri­vire la o creştere puternică a numărului de familii împo­vă­rate de facturi pe care nu le pot plăti. Chiar şi în ţări bogate în economii, ca Ger­ma­nia şi Austria, cetăţenii în­cep să-şi facă griji.

Astfel de probleme re­pre­zintă una dintre numeroasele ameninţări la adresa redresării economice după pandemie. Acestea subminează cheltuielile, iar unele studii sugerează un risc de creştere a instabilităţii financiare odată cu înmulţirea defalturilor.

European Consumer Debt Network, care încearcă să combată supraîndatorarea, estimează că până la 10% din gospodăriile din UE au deja o problemă, iar aşteptările privesc o dublare.

Potrivit unui studiu al think tank-ului Bruegel, aproape o treime din gospodăriile europene susţineau că nu sunt capabile să acopere o cheltuială neprevăzută chiar şi înainte de criză. Ţările sud-europene au cele mai fragile familii din punct de vedere financiar.

Pierderea veniturilor salariale reprezintă principal cauză a problemelor financiare, astfel că impactul pandemiei a fost diminuat până acum prin programele de şomaj parţial. Totuşi, multe guverne, preocupate de propriile poveri ale datoriilor, intenţionează să elimine astfel de programe de susţinere, iar măsurile vor declanşa probabil creşteri dramatice ale şomajului.

Problema evidenţiază modul în care criza economică ameninţă să agraveze inegalitatea. OCDE avertiza luna trecută cu privire la impactul deosebit de sever asupra celor cu venituri reduse, asupra femeilor, migranţilor şi tinerilor.

Aceştia au posibilităţi mai reduse de a munci de-acasă în timpul măsurilor de carantină şi sunt adesea angajaţi în sectoare care sunt cel mai puternic lovite de pandemie, ca retailul, turismul şi ospitalitatea.

Şi cei cu venituri ridicate ar putea fi afectaţi totuşi. Liber profesioniştii sunt vulnerabili în condiţiile în care aceştia tind să depindă de un număr redus de clienţi şi nu au poate acces la toate programele guvernamentale de susţinere.

La scară şi mai largă, BCE a menţionat sustenabilitatea datoriilor gospodăriilor drept unul dintre riscuri în ultimul său raport din mai. Măsuri temporare de scutire de la rambursarea creditelor ar putea diminua această problemă, însă doar pe termen scurt.

Soluţionarea problemei este îngreunată de infrastructura insuficientă, în multe ţări cei îndatoraţi fiind lăsaţi pe mâinile avocaţilor privaţi, consultanţilor sau altor organizaţii fără expertiză.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO