Profesii

Patronii şi-au dat acordul: Oamenii de afaceri sunt de acord cu eliminarea salariului minim în sectorul privat: Eliminarea salariului minim poate stimula crearea de noi locuri de muncă în zone mai puţin atractive, în principal din cauza lipsei infrastructurii

Patronii şi-au dat acordul: Oamenii de afaceri sunt de...

Autor: Dan Straut, Mediafax

12.08.2018, 16:50 5947

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România - AOAR - anunţă luni, într-un comunicat, că va susţine lansarea unui dialog public prin care asociaţiile patronale şi cele sindicale să ajungă la un consens referitor la „stabilirea sau eliminarea” salariului minim pentru sectorul privat.

„Apreciem ca obiectivă iniţiativa dlui ministru Eugen Teodorovici, în legătură cu importanţa fixării sau nu a unui salariu minim în sectorul privat, luând în considerare realităţile structurii economice şi diferenţele de productivitate între diverse sectoare. În contextul diferenţelor salariale existente între diversele regiuni ale tarii, eliminarea salariului minim ar putea fi un factor ce poate stimula crearea de noi locuri de muncă în zone mai puţin atractive, în principal din cauza lipsei infrastructurii”, menţionează AOAR.

În cadrul analizelor şi discuţiilor vizând eliminarea sau menţinerea salariului minim obligatoriu în sistemul privat, AOAR va propune „evaluarea posibilităţii adoptării unui salariu minim orar şi nu lunar, ceea ce ar corespunde realităţii unei economii marcate de variaţii ale cererilor de pe piaţa internă şi internaţională”.

AOAR apreciază, totodată, că „specializarea şi dezvoltarea serviciilor care asigură o valoare adăugată crescută poate fi stimulată prin introducerea aplicării legale şi nu prin calcule aritmetice (salariu lunar împărţit la 160 de ore) a salariului minim orar, permiţând astfel o flexibilizare normală a costurilor cu forţa de munca şi o creştere a competitivităţii companiilor”.

Asociaţia solicită Guvernului „să înţeleagă dificultăţile cu care se confruntă mediul de afaceri, urmare şi a unor decizii guvernamentale, ceea ce face ca realitatea pieţei muncii din România să fie una defavorabilă creşterii durabile a economiei româneşti”, se mai arată în comunicat.

„Salariul minim n-ar trebui să mai fie pe toată economia, ci doar în sectorul public. Trebuie eliminată această obligaţie, pentru că statul nu ar trebui să se bage în piaţă. Poţi să îl faci eventual o referinţă pentru mediul privat. Poţi, ca stat, să dai facilităţi celor care nu au angajati sub acel barem, dar atât. Lasă-l pe patron să vadă cu cât plăteşte”, a declarat vineri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, într-un interviu pentru DC News.

„Este o idee excelentă! Oricum, salariul minim e o escrocherie, există oameni care iau acest salariu indiferent dacă lucrează sau nu. De exemplu, pe litoral, ca să-ţi păstrezi angajatul şi pe timpul iernii trebuie să-l plăteşti. Şi nu poţi să-l plăteşti decât cu salariul minim, chiar dacă el nu face nimic, stă acasă câteva luni”, a declarat pentru MEDIAFAX Florin Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor.

De cealaltă parte, preşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hosu, a declarat că ministrul Finanţelor „ori a ieşit din PSD, ori a uitat care e politica UE în domeniul salariului minim”. „La nivelul UE s-a creat de curând ceea ce se numeşte Pilonul Social, iar salariul minim pe economie reprezintă un element esenţial. Mai mult, toate Recomandările de ţară ale Comisiei Europene subliniază că salariul minim pe economie trebuie modificat astfel încât să permită o distribuire mai bună a creşterii economice. De asemenea, totalul cheltuielilor pentru personal trebuie să fie acoperite în proporţie de cel mult 50% din contribuţia lucrătorilor. Este îngrijorător că un ministru atât de important are astfel de idei, ca eliminarea salariului minim”, a spus lideril sindical, pentru MEDIAFAX.

De la 1 ianuarie 2018, salariul minim brut pe economie a crescut la 1.900 de lei, după ce în 2017 fusese 1.450 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO