Profesii

Pe scurt

Pe scurt
07.11.2008, 16:48 18

In plina criza, Metro si Praktiker investesc In tineri
 
Retailerii Metro Cash & Carry Romania si Praktiker Romania investesc in dezvoltarea profesionala a liceenilor care ar putea reprezenta viitorii angajati, in pofida crizei financiare care ii determina pe multi angajatori locali sa reduca nivelul cheltuielilor si sa taie din bugetele de resurse umane. Saptamana trecuta, 136 de liceeni au primit diplome pentru absolvirea programului Metro Education, menit sa pregateasca tinerii pentru a lucra in centre comerciale. "Nevoia de personal cat mai calificat si lipsa unui program dual de pregatire in aceasta zona de activitate (retail - n.r.) au dus la crearea unui program special de pregatire si calificare. In contextul in care piata fortei de munca este in formare, iar exigentele angajatorilor sunt din ce in ce mai ridicate, am incercat sa le oferim viitorilor angajati oportunitatea de a imbina experienta teoretica si practica", afirma Liliana Urziceanu, director de resurse umane al Praktiker, cel mai mare retailer de bricolaj de pe piata locala. Din cei 136 de elevi care au urmat cursurile programului Metro Education, 21 au beneficiat de un stagiu de pregatire in Germania, primind o diploma de atestare a calificarii lor, recunoscuta la nivel international. Programul Metro Education a fost implementat pentru prima data in Polonia, in anul 2000, patru ani mai tarziu fiind lansat in Rusia, iar in 2006 a fost inaugurat si in Romania.
 
 
Evaluatorii imobiliari au tarife care pornesc de la 150 de euro pe zi
 
Evaluatorii imobiliari ar putea avea de suferit de pe urma crizei financiare, pe masura ce tranzactiile din domeniul imobiliar vor scadea. In prezent, Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) numara 5.500 de membri titulari care se ocupa de evaluarea companiilor, a proprietatilor imobiliare, a bunurilor mobile si a activelor financiare. "Tarifele evaluatorilor imobiliari pornesc de la 150 de euro pentru o zi de lucru de opt ore, in general pentru lucrari simple, cum ar fi evaluarea unui apartament", explica Ion Anghel, evaluator si presedinte al Uniunii Profesiilor Liberale din Romania (UNPLR), care precizeaza ca, pe de alta parte, in America exista evaluatori foarte experimentati care castiga si 2.000 de dolari pe zi (peste 1.500 de euro). Anghel este de parere ca evaluatorii se numara printre profesiile care ar putea fi afectate de criza financiara. El a mai precizat ca una dintre dificultatile cu care se confrunta profesiile liberale este faptul ca exista tari care nu recunosc diplomele si calificarile profesionale ale romanilor care vor sa lucreze in strainatate. Din acest motiv, mobilitatea persoanelor cu profesii liberale in cadrul Uniunii Europene este de aproximativ 2%. De asemenea, venituri mai mici decat in strainatate au si dentistii. "Cunosc dentisti romani care castiga 9.000 de euro pe an, (750 de euro pe luna), in timp in ce in Franta dentistii au venituri de 40.000 de euro pe an (aproximativ 3.300 de euro pe luna)", a explicat Jacques Reignault, vicepresedinte al Consiliului European al Profesiilor Liberale (CEPLIS), consiliu a carui Adunare Generala a adoptat recent un cod de conduita al profesiilor liberale ce numara valori ca independenta, confidentialitate sau participarea la pregatirea profesionala continua. Fiecare tara are obligatia de a elabora propriul cod deontologic. In Romania acesta s-ar putea finaliza in 2009. Profesiile liberale reprezinta 25% din totalul pietei serviciilor din Romania. Uniunea Profesiilor Liberale din Romania (UNPLR) cuprinde 12 asociatii profesionale si 300.000 de membri. Pe viitor, profesii ca psihologii, asistentii sociali, traducatorii autorizati, mediatorii sau consultantii in management ar putea deveni membri ai UNPLR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO