Profesii

Nouă pensionari din zece aleg plata unică prin Pilonul II şi doar unu alege plata eşalonată. Pe când plata viageră? Pensia, prin definiţie, este plata lunară după retragerea din activitate şi până la finalul vieţii oricărui participant, la fel cum se întâmplă în cazul pensiei de stat (Pilon I)

Nouă pensionari din zece aleg plata unică prin Pilonul...

Autor: Liviu Popescu

21.02.2022, 00:08 4330

Din rândul celor aproximativ 64.400 de români care au primit pensie prin inter­mediul unui fond de pensii obligatorii Pilon II de la lansarea acestui sistem, în primăvara anului 2008 şi până în decembrie 2021 aproxi­mativ 90% au ales plata sub o singură tranşă, adică în formă unică.

Pe de altă parte, doar 10% din români au ales plata eşalonată, adică cea prin care aceştia pot decide valoarea lunară a pensiei, pe un orizont de timp cuprins între două luni şi 60 de luni, arată cele mai recente date ale Autorităţii de Supra­veghere Financiară agregate de ZF.

Însă pensia, prin defi­niţie, este plata lunară după retragerea din activitate şi până la finalul vieţii oricărui participant, la fel cum se întâmplă în cazul pensiei de stat (Pilon I). Iar deocamdată Pilonul II nu are reglementate aceste plăţi sub formă de anuităţi pentru tot restul vieţii (viagere). Deocamdată.

Chiar dacă au ajuns cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucureşti, şi printre cei mai importanţi finanţatori ai datoriei statului român, cu active totale în administrare de circa 90 de miliare de lei (18 mld. euro), fondurile de pensii private Pilon II încă nu au la mai bine de 14 ani de la lansare o lege a plăţii pensiilor. Care să stabilească de exemplu plata viageră.

La jumătatea lunii trecute ministrul Budăi, de la Ministerul Muncii, instituţia care este iniţiator al proiectului legii plăţilor, spunea pentru ZF că încă se lucrează la această lege. Şi ASF a transmis atunci că se află în analiză acest aspect, luând în calcul soluţiile legislative adop­tate de diverse ţări euro­pene.

Dar pentru un salariat, ce pensie Pilon II ar fi mai avantajoasă: unică, eşalonată sau sub formă de anuităţi pentru restul vieţii?

„Soluţia de cumpărare de anuităţi, în condiţiile actuale, de asemenea, din pespectiva economică este sub-optimă vs plata integrală”, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România. Din următoarele considerente, adaugă el: este un produs separat, implică încă un intermediar, deci va costa, şi de asemenea va returna mai puţină putere de cumpărare comparativ cu plata într-o singura tranşă.

„Va returna mai puţină putere de cumpărare deoarece modul de structurare al acestui produs presupune acoperirea fluxurilor de numerar viitoare cu instrumente de venit fix, deci, în condiţiile actuale cu o dobândă (puternic) real-negativă. O condiţie pentru a realiza aceste produse financiare este existenţa unei pieţe de obligaţiuni cu protecţie la inflaţie, astfel încât anuitatea măcar să aibă ca rata implicită de randament rata inflaţiei”.

Orice participant al fondurilor de pensii private Pilon II poate ca atunci când îşi deschide dreptul de pensie să aleagă fie între plata unică fie plata eşalonată. Cea din urmă este o plată în rate lunare de minimum 500 de lei, cu un număr de plată de minim 2 luni şi pe o perioadă de 5 ani (60 de luni). Participantul este cel care decide rata lunară dorită pentru ca ulterior administratorul să calculeze numărul de luni în funcţie de valoarea activului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO