Profesii

Pentru 10.000 €/lună, românii conduc avioane în SUA

Pentru 10.000 €/lună, românii conduc avioane în SUA

Autor: Mirabela Tiron

15.06.2011, 23:35 659

Salariile mici din ţară îi determină pe piloţii români să îşicaute locuri de muncă în străinătate, acolo unde un comandant poatecâştiga lunar şi 10.000 de euro, iar un pilot începător circa 3.000de euro.

"Profesia de pilot este foarte ase­mă­nătoare cu cea de medicîn România. Ca şi medicii, piloţii români cu experienţă plea­că sălu­creze în străinătate pe salarii mult mai mari. Dacă în medicinăexodul a început în urmă cu câţiva ani, în aviaţie cred că aînceput de anul trecut", a declarat Adrian Marinescu, directorulgeneral al Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă (SSAC).

În ultimii 12 ani de pe băncile Şcolii Superioare de AviaţieCivilă au ieşit peste 350 de români calificaţi pentru meseria depilot de avion comercial, din care câteva zeci lucrează pentruope­ratori aerieni din străinătate.

Daniel Tokici, 54 de ani, pilot de avion şi instructor la SSAC,susţine că după şase ani de experienţă ca pilot în ţară a plecat înCanada, unde salariile piloţilor şi ale instructorilor nu secompară cu cele primite în România. Astfel că dacă un instructor dezbor de la Şcoala Superioară de Aviaţie primeşte lunar în jur de3.000 de lei (1.000 $), în Canada câştigă 3.000 de dolari pelună.

"Am colegi care sunt piloţi de avion în Dallas sau Arizona şicare nu vor să se mai întoarcă în ţară. Eu m-am întors pentru a-mirelua calificările", a spus Tokici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO