Profesii

Pentru prima dată, un expat a fost pus sub control judiciar de DNA

Pentru prima dată, un expat a fost pus sub control...

Autor: Daciana Ilie

07.10.2015, 16:20 980

Fostul director al Apa Nova Bucureşti Bruno Roche a fost pus sub control judiciar de procurori după ce a fost audiat, miercuri, timp de patru ore, la DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie în care este implicat numele furnizorului de apă din Capitală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Bruno Roche, membru în Consiliul de Administraţie al Apa Nova Bucureşti şi fost director general al companiei, a dat declaraţii în limba franceză, timp de patru ore, la DNA Ploieşti.

El are calitatea de suspect în dosarul de corupţie în care este implicată Apa Nova, procurorii acuzându-l de cumpărare de influenţă.

La ieşirea de la DNA Ploieşti, Roche a refuzat să facă orice declaraţie.

Surse judiciare au afirmat că procurorii l-au pus sub control judiciar, cu interdicţia de a părăsi ţara şi de a lua legătura cu alte persoane din dosarul în care mai sunt suspecţi un alt fost director al Apa Nova, Laurent Lalague, precum şi fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu Costin Berevoianu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorii DNA - Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din 7 octombrie, faţă de inculpatul Bruno-Daniel-Paul Roche, director general al SC Apa Nova SA Bucureşti în perioada octombrie 2008 - septembrie 2013, cu privire la săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

De asemenea, procurorii anticorupţie au adus la cunoştinţa apărătorilor aleşi ai suspectului Laurent Lalague, director general al SC Apa Nova SA Bucureşti în perioada septembrie 2013 - iunie 2015, că faţă de clientul lor s-a dispus continuarea urmăririi penale pentru cumpărare de influenţă.

În ordonanţa de dispunere a controlului judiciar se arată că există date şi probe conform cărora, în perioada 2008-2014, Bruno-Daniel-Paul Roche, în calitate de administrator al SC Apa Nova SA Bucureşti şi director general al aceleiaşi societăţi, urmare unei înţelegeri prealabile cu inculpatul Ovidiu-Traian Semenescu, a remis sume importante de bani disimulate sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de inculpaţii Semenescu, Vlad-Octavian Moisescu şi Costin Berevoianu, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate.

Documentele în acest sens au fost întocmite doar în scopul creării unei aparenţe legale pentru a se justifica transferurile sumelor de bani, arată sursa citată.

Potrivit DNA, pentru sumele de bani obţinute astfel, Semenescu a intervenit, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai grupului de firme din care face parte şi SC Apa Nova SA Bucureşti.

Majoritatea plăţilor aferente acestor contracte au fost autorizate de Bruno-Daniel-Paul Roche, în calitate de director general al SC Apa Nova Bucureşti SA, fiind realizate, în parte, dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor, se arată în comunictul DNA.

Conform aceleiaşi surse, banii astfel plătiţi au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de Semenescu, Moisescu şi Berevoianu la nivelul instituţiilor publice, cu referire în special la Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Consiliul General al municipiului Bucureşti, în favoarea SC Apa Nova SA Bucureşti şi a grupului de firme din care face parte.

Pe durata controlului judiciar, Bruno-Daniel-Paul Roche trebuie să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

DNA precizează că în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane şi că procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Foştii directori ai Apa Nova Bruno Roche şi Laurent Lalague au fost citaţi să se prezinte, miercuri, la DNA Ploieşti, pentru a fi audiaţi în calitate de suspecţi, fiind acuzaţi de cumpărare de influenţă.

Conform unor surse judiciare, Laurent Lalague a motivat că este plecat din ţară şi şi-a trimis la DNA avocaţii, cărora procurorii le-au adus la cunoştinţă acuzaţiile şi faptul că doresc să îi ia declaraţii clientului lor.

Numele celor doi apar în documentele întocmite de DNA în dosarul Apa Nova, procurorii susţinând că Roche era titularul unor conturi din care făcea plăţi speciale pentru contractele cu firmele altor suspecţi din acest dosar.

Costin Berevoianu, fostul consilier al primarului suspendat Sorin Oprescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi omul de afaceri Ovidiu Semenescu au fost reţinuţi, în 24 septembrie, de DNA Ploieşti în dosarul de corupţie în care este vizată compania Apa Nova, iar ulterior instanţa a decis să fie cercetaţi sub control judiciar.

În 24 septembrie, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii. De asemenea, anchetatorii au făcut percheziţii şi la cinci locuinţe şi sedii de firme care au legătură cu faptele vizate. O zi mai târziu, procurorii DNA Ploieşti au ridicat documente şi de la sediul Apa Nova Ploieşti, care are contract cu autorităţile din municipiu.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu şi Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO