Profesii

Peste 180.000 de angajaţi români au un al doilea loc de muncă pentru că vor să îşi completeze veniturile, dar numărul lor este la jumătate faţă de acum zece ani

Peste 180.000 de angajaţi români au un al doilea loc de...

Autor: Adelina Mihai

19.08.2014, 20:00 240

Un număr de 184.000 de angajaţi români aveau anul trecut un al doilea loc de muncă, de peste două ori mai puţin faţă de situaţia din urmă cu un deceniu, ca urmare a scăderii numărului de joburi din mediul privat, dar şi a migraţiei în străinătate a peste 2,3 milioane de persoane în aceeaşi perioadă.

România înregistrează un număr similar de salariaţi care au două slujbe cu cel din Portugalia, Belgia sau Austria, dar se află încă la distanţă mare faţă de Polonia, de exemplu, care are circa un milion de angajaţi cu al doilea job, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

Pe de altă parte, situaţia numărului de angajaţi cu mai mult de un loc de muncă plasează România mai sus de Cehia (care are 110.000 de angajaţi cu a doua slujbă), Ungaria (98.000) sau Bulgaria (15.700).

„Angajaţii care au un al doilea job îşi sacrifică timpul pentru că au nevoie de bani, fie pentru că vor să ajungă la un anumit standard de trai, fie pentru că nu au suficiente venituri pentru a avea un standard minim de trai. Scăderea numă­rului de angajaţi cu un al doilea loc de muncă în România poate fi pusă pe seama unor politici guvernamentale care nu au mai permis ca angajaţii instituţiilor de stat să aibă mai multe contracte de muncă, dar şi pe seama scăderii numărului de locuri de muncă din economie, mai ales din mediul privat, care a condus la o reducere mai ales a numărului de contracte în regim part time“, a explicat Costel Gîlcă, avocat spe­cializat în dreptul muncii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO