Profesii

Peste 300 de joburi scoase la concurs în toată ţară în ultima săptămână

Peste 300 de joburi scoase la concurs în toată ţară...

Autor: Corina Mirea

23.04.2013, 15:10 953

Zece companii de pe plan local au scos la concurs săptămâna aceasta mai mult 300 de joburi pentru românii aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Emerson, Oracle, BCR, Philip Morris, CGS sau Continental Automotive România sunt doar câţiva dintre angajatorii care au anunţat cele mai multe recrutări în ţară, potrivit informaţiilor disponibile pe site-urile de recrutare online BestJobs şi eJobs.

Cele mai multe şanse de obţinere a unui loc de muncă vin din partea subsidiarei locale a grupului american Emerson, care vrea să angajeze în prezent 58 de candidaţi, cele mai multe oferte (peste 90%) fiind valabile pentru centrul de producţie din Cluj. Compania are însă posturi deschise şi în centrul de producţie şi suport din Oradea, în Iaşi, Bucureşti sau Târgu-Mureş. Principalele poziţii pentru care Emerson face recrutări se numără cea de inginer (fie de calitate, strategic sourcing, de hardware design sau automatizare, inginer de fabricaţie, de wireless network, fie inginer de securitate), gestionar de comenzi, contabil sau analist. Iar cerinţele variază de la poziţii, cum este cea de inginer specializat pe procesul de automatizare, pentru care nu se cere experienţă profesională, dar este necesar un nivel de limbă engleză ridicat şi până la poziţii pentru care se cere o experienţă profesională chiar şi de peste trei ani în domeniu, ca în cazul celei de senior accountant, potrivit anunţurilor de recrutare postate de companie pe site-ul eJobs. Procesul de recrutare demarat de Emerson, care în anul 2011 avea un număr mediu de aproape 700 de angajaţi, este parte a strategiei de  extindere a businessului din sediile deja existente şi a deschiderii unei noi fabrici la Oradea.

O altă companie ce anunţă recrutări semnificative, luând în considerare starea actuală a pieţei pe care activează, este producătorul de componente auto Continental Automotive România. Compania a postat la începutul acestei săptămâni 52 de poziţii vacante, potrivit informaţiilor de pe platforma BestJobs. Circa 81% (42 de poziţii) din aceste joburi targetează inginerii cu studii în mecanică şi automatică din Timişoara, compania având un centru de cercetare şi dezvoltare în acest oraş. În plus, Continental mai face angajări şi în Suceava, Bacău şi Iaşi (unde are deschise poziţii de internship). În principiu, mai ales pentru posturile care necesită crearea unor procese sau sisteme specifice industriei auto, compania cere candidaţilor să aibă o diplomă în informatică, automatizare sau electronică, experienţa profesională fiind mai degrabă un criteriu “de dorit” în procesul de selecţie a angajaţilor. 

Şi Oracle, companie care are pe plan local circa 2.500 de angajaţi, vrea să recruteze în această perioadă 46 de oameni, majoritatea pe poziţii de consultanţi în vânzare, dezvoltarea businessului sau în tehnologia bazelor de date şi pe posturi de analist. Iar cerinţele variază, în funcţie de profilul fiecărui job în parte, de la cunoaşterea limbii engleze la nivel avansat, disponibilitatea de a călători, cunoaşterea la nivel avansat a unor sisteme de operare şi până la o experienţă de peste cinci ani relevantă poziţiei pentru care candidatul aplică.

Printre companiile care au scos la concurs mai mult de 20 de joburi în această perioadă se numără BCR, Ubisoft, Genpact şi Philip Morris.

Cele peste 300 de oferte de muncă publicate pe site-urile de recrutare online BestJobs şi eJobs de cele zece companii reprezintă puţin peste 7% din media joburilor (4.300 de poziţii) scoase la concurs pe cele două platforme, un număr totuşi insuficient pentru a acoperi cerea de pe piaţa forţei de muncă.

De altfel, chiar şi reprezentanţii eJobs precizează că în prima jumătate a lunii aprilie la cele 1.861 de joburi postate de companii au aplicat aproape 17.600 de persoane (cererea fiind de circa 9,5 ori mai mare decât ceea ce au putut oferi angajatorii).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO