Piaţa muncii la şase luni din 2015

Peste 400.000 de şomeri au ieşit din statisticile de şomaj, dar mai puţin de jumătate s-au angajat

16 oct 2015 Autor: Adelina Mihai

Circa 402.000 de şomeri care primeau sau nu indemnizaţii de la stat au ieşit din statisticile Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) în prima jumătate a acestui an, însă doar 45% dintre aceştia au trecut de la statutul de şomer la cel de salariat, arată datele publicate de Ministerul Muncii.

„Nereînnoire a cererii de loc de muncă a şo­merilor nein­dem­nizaţi” – acesta este principalul motiv pentru care peste 128.000 de şomeri români au ieşit din statistici în primele şase luni ale anului, ceea ce înseamnă că aceştia au încetat să îşi mai pună speranţele în ANOFM ca organizaţie care să îi ajute să îşi găsească un loc de muncă.

„Avem o serie de deficienţe la nivel statistic care nu permit crearea unor mecanisme care să urmărească individul după ieşirea din astfel de statistici, mecanisme care să nu aibă rol de supraveghere, ci care să stea la baza politicilor sociale. E posibil ca o parte dintre cei care ies din statis­ticile de şomaj să afişeze o lipsă de încredere în instituţia care le putea inter­media găsirea unui loc de muncă”, a ex­pli­cat Vasile Dâncu, sociolog şi profesor universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj - Napoca, care este şi preşedinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.10.2015

 
Cuvinte cheie:
someri
, statistica
, somaj
, angajare
, munca
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide