Profesii

Peste o treime dintre şefii de companii din România cred că businessurile lor vor scădea în următorul an din cauza riscurilor geopolitice sau a modelului de business

Mircea Bozga, Partener Auditul Riscului, PwC România

Mircea Bozga, Partener Auditul Riscului, PwC România

Autor: Cristina Bellu

24.06.2022, 10:18 168

Directorii executivi din România, dar şi din regiunea Europa Centrală şi de Est (ECE), sunt mai îngrijoraţi decât omologii lor de la nivel global de riscurile cu care se confruntă companiile în prezent, precum competiţia, modelul operaţional, securitatea cibernetică sau contextul geopolitic, notează un raport realizat de PwC.

Astfel, 36% dintre şefii de companii din România, şi din regiune, cred că veniturile lor vor scădea în următorul an din cauza riscurilor, în comparaţie cu doar 15% la nivel global.

”Pandemia a perturbat piaţa muncii şi lanţurile de aprovizionare, iar acum mediul geopolitic volatil exacerbează constrângerile legate de aprovizionare, sporeşte riscurile cibernetice, introduce sancţiuni care evoluează rapid şi pune siguranţa în prim-planul tuturor deciziilor”, spune Mircea Bozga, Partener Auditul Riscului, PwC România.

El menţionează că în acest context, instabilitatea cauzată de războiul din Ucraina este unul dintre motivele pentru care directorii din ECE, şi în special din România şi Polonia, sunt mai îngrijoraţi decât colegii lor de la nivel global, iar organizaţiile trebuie să-şi adapteze strategiile de management al riscului pentru a-şi atinge obiectivele de dezvoltare a afacerilor

Raportul PwC mai arată că liderii de afaceri la nivel global intenţionează să crească cheltuielile pentru tehnologia de gestionare a riscurilor într-o măsură mai mare decât cei din Europa Centrală şi de Est, posibile explicaţii pentru această situaţie fiind pe deoparte lipsa împuternicirii pentru a acţiona, din cauza structurilor corporative în care lucrează, dar şi lipsa unei imagini complete a riscurilor la care sunt expuse companiile.

Spre comparaţie, 18% dintre directorii executivi din ECE intenţionează să majoreze investiţiile în automatizarea proceselor de detectare a riscurilor, faţă de 31% la nivel global. În acelaşi timp, 21% vor să aloce mai mulţi bani pentru tehnologii de detecţie şi monitorizare a riscurilor, faţă de 29% la nivel global.

Totuşi, acelaşi număr de lideri din ECE şi de la nivel global (57%) vor să crească numărul de angajaţi în cadrul funcţiei de risc, iar mai mulţi dintre ei (74% faţă de 57%) se aşteaptă la cheltuielile mai mari pentru servicii externalizate sau co-sourcing.

De remarcat este faptul că directorii din ECE sunt mai puţin îngrijoraţi decât omologii lor la nivel mondial cu privire la modul de gestionare a riscurilor într-un mediu politic imprevizibil, impredictibilitatea fiind o caracteristică a regiunii în ultimii 30 de ani.

Sondajul PwC a fost realizat în rândul a 3.584 de directori generali şi de risc, audit şi conformitate la nivel global. Eşantionul pentru Europa Centrală şi de Est este format din răspunsuri din Republica Cehă, Polonia şi România.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO