• Leu / EUR4.9472
  • Leu / GBP5.8347
  • Leu / USD4.7020
Profesii

“Peste tot în lume liderii politici îşi numesc oamenii în funcţii de conducere la companiile de stat, dar îi aleg dintr-o listă de oameni competenţi”

“Peste tot în lume liderii politici îşi numesc oamenii în funcţii de conducere la companiile de stat, dar îi aleg dintr-o listă de oameni competenţi”

Foto: Shutterstock

Autor: Adelina Mihai

25.01.2012, 11:26 488

La nivelul companiilor de stat din România nu s-a reuşit o profesionalizare a managementului, pentru că nu s-a făcut o detaşare între partea profesională şi partea politică, de aceea joaca cu numirea şi destituirea consilierilor guvernamentali la conducerea marilor companii de stat care au afaceri anuale de sute de milioane de euro arată de ce companiile de stat sunt ineficiente.

"Peste tot în lume liderii politici numesc oameni în funcţii importante de conducere, dar îi aleg dintr-o listă de cadre de rezervă care, chiar dacă sunt afiliaţi politic, sunt foarte competenţi din punct de vedere profesional", spune analistul economic Aurelian Dochia. El a mai precizat că, totuşi, la numirile politice, oamenii nu sunt puşi la conducerea companiilor de stat pentru a dezvolta o strategie pe care s-o pună în aplicare, ci rămâne o altă echipă "tehnică" de management care asigură ca activitatea companiei să fie stabilă.

Vinerea trecută, premierul Emil Boc şi-a pus consilierul personal, Andrei-Victor Ve­vera, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie în cadrul Transelec­trica, una dintre cele mai mari companii din portofoliul statului, cu afaceri de peste 600 de milioane de euro. Însă ieri Vevera a demisionat, potrivit unei succinte informări a Guvernului, în care nu s-a specificat motivul. El a rămas totuşi membru în consiliul de administraţie al companiei.

"Cred că anul acesta, având în vedere condiţiile destul de incerte din economie şi mai ales că o serie de companii de stat sunt puse pe lista privatizării, ar trebui să se acorde mare atenţie numirilor politice. Piaţa priveşte cu mare atenţie cine este la vârful unei companii care vrea să se listeze, cu o atenţie mult mai mare decât lumea politică şi evaluează managerii după alte criterii, de aceea este nevoie de o atenţie sporită pentru o reuşită a privatizărilor", a mai spus Dochia. De altfel, statul, care deţine 73,7% din acţiuni prin Ministerul Economiei, şi-a asumat să vândă pe bursă 15% din acţiunile Transelectrica la finalul lunii februarie, printr-o ofertă de acţiuni care s-ar putea ridica la circa 40 mi­lioane de euro. În prezent, compania are o capitalizare de 308 milioane de euro.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9472
Diferență: -0,0101
Ieri: 4.9477
Azi: 4.7020
Diferență: -0,4805
Ieri: 4.7247
Azi: 5.8347
Diferență: -0,7873
Ieri: 5.8810
Azi: 4.7195
Diferență: -0,3905
Ieri: 4.7380