Profesii

Petrom rămâne timp de un an de zile fără niciun român în conducere. Şefa pe divizia de gaze, inclusiv Marea Neagră, schimbată din funcţie

Petrom rămâne timp de un an de zile fără niciun...

Autor: Roxana Petrescu

26.04.2018, 17:33 990

Boardul OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, va rămâne din vara acestui an fără niciun director român, în contextul în care compania a anunţat azi înlocuirea din funcţie a Lăcrămioarei Diaconu-Pinţea, responsabilă pentru diviza de Downstream Gas, inclusiv pentru proiectul de explorare la mare adâncime din Marea Neagră.

Înlocuirea din funcţie de Lăcrămioarei Diaconu-Pinţea vine înainte de finalizarea mandatului care avea ca termen aprilie, 2019. Anul acesta, Petrom a anunţat că ar putea lua o decizie în ceea ce priveşte demararea proiectului din Marea Neagră.

Informaţia privind schimbarea din funcţie a Lăcrămioarei Diaconu-Pinţea a fost publicată luna trecută la ZF, la acel moment nefiind confirmată oficial de reprezentanţii Petrom.

Lăcrămioara Diaconu-Pinţea şi-a început cariera în Petrom în 1998, în cadrul direcţiei de strategie, planificare şi dezvoltare, potrivit site-ului Petrom. 

Ulterior, a deţinut diverse poziţii de conducere în cadrul Petrom, de la director dezvoltare corporativă cu atribuţii în fuziuni şi achiziţii, relaţia cu investitorii şi strategie la director al unităţii de afaceri electricitate, de la crearea acesteia în 2007. 

În perioada 2012-2013, a fost vicepreşedinte pe relaţia cu investitorii în cadrul grupului OMV. Ulterior, a fost responsabilă cu activitatea de business suport explorare şi producţie în cadrul OMV E&P GmbH în Viena până în aprilie 2015. A fost aleasă în calitate de membru al directoratului OMV Petrom începând cu 17 aprilie 2015.

Unul dintre proiectele majore de care s-a ocupat Lăcrămioara Diaconu-Pinţea a fost realizarea centralei de 500 de milioane de euro pe gaz de la Brazi prin care Petrom a devenit unul dintre cei mai mari jucători din piaţa locală a energiei electrice. 

Lăcrămioara Diaconu-Pinţea era ultimul manager român din conducerea Petrom în contextul în care la începutul acestui an austriecii de la OMV, acţionarul majoritar al companiei, au anunţat înlocuirea Marianei Gheorghe din funcţia de CEO, după 12 ani de mandat, cu Christina Verchere, un manager canadian care a activat în cadrul BP.

În locul Lăcrămioarei Diaconu-Pinţea a fost numit Frank Neel, preluarea funcţiei de responsabil pentru divizia de Downstream Gas urmând să aibă loc până pe data de 1 august 2018. Potrivit informaţiilor de pe LinkedIn, Frank Neel ocupă o funcţie de conducere în cadrul Engie Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO