Profesii

Piaţa de arhitectură a trecut de 1 mld. lei, plus 30% în trei ani. Din 2014, odată cu revenirea pieţei imobiliare, şi arhitecţii au avut de lucru

Piaţa de arhitectură a trecut de 1 mld. lei, plus 30%...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

11.04.2018, 00:07 852

Piaţa locală de arhitectură a urcat cu 30 de procente în trei ani şi a ajuns la 1,2 miliarde de lei (circa 260 de milioane de euro), potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică.

Piaţa de arhitectură s-a aflat pe un trend de redresare în intervalul 2014-2016, după ce în 2013 a înregistrat un declin de circa 10%, coborând sub pragul de un miliard de lei. Din 2014 însă, odată cu revenirea pieţei imobiliare după criza financiară, şi arhitecţii au început să-şi majoreze veniturile, în condiţiile în care arhitectura merge mână în mână cu piaţa construcţiilor.

„Credem că piaţa de arhitectură şi proiectare a crescut în 2017. Din punctul nostru de vedere, piaţa de investiţii în clădiri a evoluat pozitiv în ultimii ani. Am remarcat o creştere în ultimul an, atât la nivel de volum, cât şi la nivel de mărime şi diversitate a programelor solicitate”, spune Eliza Yokina, partener coordonator al biroului de arhitectură Cumulus.

Compania a luat naştere anul trecut, în urma fuziunii a trei birouri diferite de arhitectură - PZP, SYAA şi Arxtudio. Anul 2017 a fost primul an de funcţionare a Cumulus, an în care biroul de arhitectură a realizat afaceri de un milion de euro, după o creştere de 20%.

În 2017, lucrările de construcţii au scăzut cu 5,4% pe fondul reducerii fără precedent a investiţiilor statului în infrastructură. Singurul domeniu care a înregistrat creştere a fost cel al construcţiilor rezidenţiale, care au bifat un avans de 75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO