Profesii

Piata meditatiilor, estimata la 300 milioane euro anual

08.06.2010, 18:07 350

Piata meditatiilor se ridica la 300 milioane de euro anual,arata un studiu realizat de compania Daedalus Millward Brown lacererea Fundatiei Dinu Patriciu.

Conform studiului, realizat pe un esantion de 1.500 de copii cuvarsta intre 6 si 19 ani, 17% dintre copii au facut meditatii in2010, dupa ce in 2009 procentul se ridica la 20.

Pe mediul de rezidenta, 27% dintre cei care locuiesc in mediulurban si 7% dintre cei care locuiesc in mediul rural au facutmeditatii in 2010.

Din numarul total de meditatii care s-au facut in ultimii 2 ani,cele mai multe au fost facute la matematica (65,5%), limba engleza(34,4%) si limba si literatura romana (32,6%).

Elevii merg la meditatie de aproximativ 4-5 ori pe luna,frecventa fiind mai ridicata pentru cei din ciclul 1-4.

In ceea ce priveste locul de desfasurare a meditatiilor, acesteaau loc in special acasa la profesor sau meditator. Insa, cei dinciclul primar fac intr-o mai mare masura meditatii si la scoala. Deobicei, profesorii fac meditatii cu doi-trei elevi in acelasi timp.Exista insa diferente in ceea ce ii priveste pe cei din clasele 1 -4, care fac meditatii chiar si in grupuri de 7 copii;

Aproximativ 30% dintre elevi fac meditatii cu profesorul care lepreda si la clasa, 60.4% fac meditatii cu un alt profesor, iar 3.9%cu un student. Dintre cei care au ales sa faca meditatii cuprofesorul de la clasa, 68.1% si-au justificat alegerea prin faptulca acesta este un bun profesionist, iar 8.6% spera ca astfel,profesorul va fi mai indulgent cu copilul.

Studiul a mai aratat ca o meditatie dureaza in medie 2 ore; incazul elevilor mai mici insa aceasta este mai scurta (o ora sau maiputin);

Costul mediu al unei ore de meditatii (60 minute) se situeaza injurul sumei de 18 lei, acesta variind in functie de tipul deprofesor (cei care predau la liceu sau la facultate solicita o sumamai mare, spre deosebire de cei care predau la gimnaziu). Deasemenea, exista diferente intre preturile din Bucuresti si celedin restul tarii, Bucurestiul fiind cel mai scump oras din acestpunct de vedere.

Pe zone istorice - in Ardeal, suma lunara cheltuita de o familiecu meditatiile copilului este de 148 de lei, cifra fiind similaracelei din Banat. In Moldova se cheltuie lunar 189 lei, in Dobrogea215 lei, iar in Bucuresti 265 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO