Profesii

Piaţa muncii în picaj: Peste 1,2 milioane de contracte individuale de muncă au fost suspendate sau încetate până acum

Piaţa muncii în picaj: Peste 1,2 milioane de contracte...

Autor: Alexandru Nanu

08.04.2020, 14:34 449

Până la data de 8 aprilie, peste 1.000.000 de contracte de muncă au fost suspendate, în timp ce peste 200.000 de contracte de muncă au fost încetate, conform celui mai recent comunicat de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS).

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a prezentat datele cu privire la situaţia contractelor de muncă suspendate (şomaj tehnic)/încetate, înregistrate la Inspecţia Muncii până la data de 8 aprilie.

Contracte individuale de muncă suspendate 1.013.522 din care:

·         311.445 – Industria prelucătoare

·         194.236 –  Comert cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor

·         119.836 – Hoteluri şi restaurante·         

Contracte individuale de muncă încetate 200.927 din care:

·         38.481 - Comerţ cu ridicata şi amănutul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor

·         34.510 - Industria prelucrătoare

·         26.221 - Construcţii

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) face acest demers pentru informarea corectă şi completă a opiniei publice, scrie în comuicatul de presă de pe site-ul insituţiei.

Guvernul României a decis să sprijine salariaţii angajatorilor aflaţi în şomaj tehnic prin acoperirea integrală a fondurilor aferente.

Astfel, angajatorii care au salariaţi prin Contracte Individuale de Muncă (CIM) şi pe care i-au înregistrat în REVISAL ca intrând în şomaj tehnic, se vor adresa Agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din judeţul în care angajatorul are sediul social.

Celelalte persoane, care au alte forme de angajare (PFA, drepturi de autor etc.), se vor adresa Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială din judeţul în care au înregistrat activitatea.

Întreaga comunicare între solicitanţi şi instituţiile vizate, respectiv solicitările şi depunerea documentelor, se face prin poşta electronică.