Bănci și Asigurări

Pilonul I vs Pilonul II 2008-2018. „În care din cele două sisteme de pensii au rezultat beneficii mai mari?”

Pilonul I vs Pilonul II 2008-2018. „În care din cele...

Autor: Iulian Anghel

26.06.2018, 00:05 2572

În dezbaterea publică din ultimul an s-a conturat ca subiect de interes realizarea unei comparaţii între beneficiile rezultate de pe urma participării la Pilonul II de pensii versus cele obţinute din calitatea de participant la Pilonul I. Din­colo de diferenţele structurale dintre cele două sisteme, un astfel de de­mers este util pentru a înţelege relaţia dintre acumulare şi beneficii în cadrul acestora şi pentru a aprecia gra­dul lor de complementaritate, ex­plică Bog­dan Dumitrescu, confe­ren­ţiar uni­versitar la ASE, la catedra de mone­dă şi bănci a Facultăţii de Finanţe, într-un articol de opinie transmis ZF (vezi www.zf.ro).

Potrivit calculelor laborioase reali­zare de Dumitrescu, dacă în cei zece ani de când a fost introdus Pilonul II un angajat plătit constant cu salariul mediu pe economie ar fi cotizat exclusiv la Pilonul I, el ar primi, la finalul acestei perioade, o pensie de 361 de lei (care ar urma să fie indexată), în vreme ce, dacă ar fi contribuit doar la Pilonul II ar fi primit o pensie de circa 630 de lei. „Considerând valoarea în timp a banilor sumele primite din Pilonul II sunt cu circa 42% mai mari. Dacă considerăm şi o eventuală impozitare cu 10% a sumei acumulate în Pilonul II la finalul perioadei contributive avanta­jul comparativ al acestuia se reduce la circa 27%”, arată Dumitrescu.

Există însă –subliniază el - multe variabile care pot modifica în ambele sensuri raportul beneficiilor dintre cele două sisteme: modificarea duratei medii de stat în plata pensiei, mo­di­ficarea vârstei de pensionare, modi­fi­carea fiscalizării muncii şi altele.

„În concluzie, strict pentru perioada de la înfiinţarea Pilonului II şi până în prezent, beneficiile rezultate ale acestuia din perspectiva sumelor viitoare încasate în contul pensiei sunt mai ridicate comparativ cu cele ale Pilonului I. Însă sunt extrem de multe variabile care pot modifica într-un sens sau altul balanţa curentă dintre beneficiile celor două sisteme. Din perspectiva reducerii riscului unei rate nefavorabile de înlocuire a venitului din salariu cu cel din pensie, cea mai prudentă variantă este reprezentată de menţinerea complementarităţii celor două sisteme.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO