Profesii

Pleaca expatii acasa?

01.11.2009, 23:30 461

"Anul acesta am stat destul de bine pe partea de export expati,in sensul ca am mutat din Romania in alte tari 600 - 700 deexecutivi, si mai putin bine in ceea ce priveste aducerea de expatiin Romania, unde am mutat cam 500. Se pare ca foarte multiinvestitori au pus anumite proiecte de dezvoltare pe hold sau aufacut restructurari. Multinationalele si-au inlocuit executiviistraini cu romani care au fost pregatiti in afara si care acum seintorc acasa", sustine Cristian Borcos, general manager al filialeilocale a companiei Interdean, care ofera servicii de mutare pentruexpati.
De altfel, 75% din cifra de afaceri estimata pentru finele acestuian de Interdean Romania, de 1,9 mil. euro, provin din mutari localesau mutari internationale de expati, in conditiile in care companiamai ofera si servicii de mutare locala.
In Romania lucreaza aproximativ 20.000 - 30.000 de expati, potrivitestimarilor firmelor de mutare, insa inregistrati in statisticileambasadelor ca angajati straini sau diplomati figureaza doarjumatate, adica aproximativ 15.000.
"Sunt foarte multi expati care au afaceri mici, pe cont propriu,cum sunt turcii sau kurzii, care sunt inregistrati la ambasade caexpatriati", sustine Alina Vuluga, global mobiliy coordinator incadrul Interdean.
Peste 220 din cei mai importanti 1.000 de oameni din business suntexpati, potrivit editiei din acest an a anuarului ZF "Who's Who inBusiness". In medie, expatii care lucreaza in Romania au intre 30si 50 de ani.
Cu toate acestea, companiile care ofera servicii de mutare vor aveaincasari mai mici peste cativa ani, cand expatii ar fi trebuit saplece acasa. Incetinirea ritmului economic atrage dupa sine si oincetinire a dinamicii mobilitatii angajatilor.
"Este adevarat ca s-a simtit o scadere a «importului» de expati inacest an. Fata de anul trecut, scaderea a fost de aproximativ 20%in 2009", spune Elena Antoneac, business development manager incadrul biroului local al The Partners in Relocation Group(Pirgroup), companie care ofera servicii de mutare si care areoperatiuni in tari ca Bulgaria, Polonia, Lituania, Ucraina sauRomania.

Expatii, dispusi sa vina in Romania pe pachete cu 30%mai mici
Desi companiile nu se mai inghesuie sa aduca expati in Romania, inincercarea de a reduce costurile, specialistii in recrutare spunca, paradoxal, a crescut numarul de candidaturi din parteaexpatilor pentru joburi in companiile de pe piata locala, intrucatinteresul acestora a crescut in comparatie cu anii precedenti dincauza situatiei economice dificile din tarile de origine aleexecutivilor. Ce spun insa multinationalele angajatoare?
"Angajatorii romani accepta sa mai angajeze expati, dar nu mai suntdispusi sa le plateasca pachetele de beneficii de pana acum siprefera sa le ofere pachete locale, in sensul ca managerii strainisunt platiti la fel ca managerii romani", sustine Sorin Roibu,managing director al firmei de executive search Arthur Hunt.

Salariul e doar jumatate din pachet
O multinationala cheltuie aproximativ 30.000 de euro pe luna cu unexpatriat care ocupa o pozitie de CEO sau general manager, adica360.000 de euro pe an, salariul net reprezentand doar jumatate dinaceasta suma. De regula, compania plateste si costurile deintretinere a locuintei sau cheltuieli legate de familiamanagerului.
Potrivit lui Roibu, diferenta dintre un pachet de beneficii oferitpana acum expatilor si un pachet local era, in medie, de 30% infavoarea expatilor.
"Daca in anii trecuti negocierile ajungeau pana la extrema in caresotul sau sotia expatului primea carti de credit pentru diferitesesiuni de shopping, monthly allowance (indemnizatie lunara - n.r.)si alte beneficii pentru copii si rude de gradul I, anul acestatendinta a fost de a asigura doar serviciile de baza", adaugaAntoneac.
Mai mult, companiile au redus si din fondurile alocate pentrumutarea executivilor, mai putin insa pentru cei din topmanagement.
"Din pachetele de mutare tot mai multe companii au preferat sascoata trainingurile pe «culture shock» (socul cultural - n.r.),ceea ce, din punctul nostru de vedere, este o greseala, avand invedere ca anul acesta am avut mai multe cazuri de cetateni strainicare au preferat sa se repatrieze, pentru ca nu au reusit sa seadapteze la climatul local de business", mai spune Antoneac.

13.000 de euro, pretul mutarii unui expat
Cel mai mare contract de anul acesta pe care compania de mutareInterdean l-a semnat in Romania a avut o valoare de 13.000 de eurosi s-a referit la mutarea in Anglia a unui expat care lucra inBucuresti.
Atunci cand incheie un contract cu o firma de mutare, companiileimpun anumite conditii, cum ar fi, de exemplu, instalareaangajatului intr-o locuinta care are prevazuta o anumita sumapentru chirie. De regula, mutarile se anunta cu mai mult timpinainte sa se intample.
"Cand ni se spune ca cineva trebuie sa plece poimaine, imi inchipuica nu pleaca in cele mai bune relatii de amicitie cu angajatorullui", mai spune Borcos.
In cazul serviciilor de mutare oferite de compania Pirgroup,preturile pot varia intre 350 de euro pentru un pachet cu catevaservicii standard sau pachete cu servicii de imigrare complexe, maiales pentru cetatenii non - UE si familiile acestora, care potajunge pana la 5.000 de euro.
Bancile sunt angajatorii care ofera cele mai consistente pacheteexpatilor, insa numarul de mutari de expati depinde si de planul dedezvoltare a businessului pe care il au strainii pe piatalocala.
"Pot sa estimez, de exemplu, ca cei de la Ford vor veni incontinuare cu expati. Probabil ca si ei vor trece prin faza princare a trecut Renault in anii 2002 - 2004, cand aveau la un momentdat 100 de familii in Romania", mai spune Borcos.
Din portofoliul de clienti pe care i-a avut in acest an Interdeanau facut parte banci ca Citibank, BRD sau Garanti. Interdean are inacest moment 32 de angajati permanenti si angajeaza persoane inregim part-time in perioada verii, atunci cand au loc cele maimulte mutari la nivel de management.

Unde locuiesc expatii: in cartierele din nordul saucentrul Capitalei
Executivii straini care vin in Romania stau in case sau apartamenteinchiriate in zona Pipera, Baneasa, Soseaua Nordului.
"In prezent, aproape 75- 80% de expati sunt in Bucuresti, iarrestul sunt in alte orase, mai ales in zona de vest a tarii, Arad,Timisoara sau in zona Ardealului, unde multe companii si-audezvoltat afacerile. Cele mai mari comunitati de expati prezente pepiata locala sunt cea franceza, americana, germana, olandeza",sustine Olivier Ravon, regional manager South East Europe in cadrulInterdean.
Un apartament de trei camere din cartierul Baneasa, cu o suprafatade 139 mp, este oferit spre inchiriere pentru o suma de 1.500 deeuro, potrivit site-ului de imobiliareinchirieri-imobiliare.ro.
In zona de nord a Capitalei locuiesc si doi expati care au venit inRomania pe pozitii de CEO, Marcel Thiele, care conduce grupul ReweRomania, operatorul magazinelor Penny Market si Penny Market XXL,si britanicul Stephen Stead, CEO al producatorului de medicamenteLaborMed Pharma, detinut de fondul de investitii AdventInternational. "Obisnuiam sa locuiesc in Baneasa, dar acum m-ammutat in Primaverii", spune Stead. Si omul de afaceri grecPanagiotis Loukas, directorul general al companiei de constructiiEdrasis Construct Group, locuieste intr-o locuinta din zonacentrala a Bucurestiului.
"Locuiesc intr-un apartament de pe Bulevardul Libertatii, undeobisnuiam sa platesc o chirie lunara de 1.000 de euro. Amrenegociat chiria dupa ce a inceput criza si am ajuns la o suma de800 de euro pe luna, pe care tot o consider prea mare", spuneLoukas.

Ce nu le place expatilor in Romania
Executivii straini care vin sa lucreze in Romania spun ca cel maigreu s-au acomodat cu traficul. "Nu-mi place traficul dinBucuresti, comportamentul soferilor, mai ales al celor de taxi,lipsa autostrazilor si faptul ca atunci cand mergi la aeroportpierzi mai mult timp decat durata zborului", adauga Loukas, caremai spune ca Bucurestiul nu ofera posibilitatea de a-ti petrecetimpul liber cu activitati speciale, mai ales pe perioada de iarna,iar numarul de cafenele si restaurante care sa-i placa estelimitat.
"Preturile apartamentelor sunt foarte ridicate prin comparatie cuvaloarea lor reala si conditiile pe care le ofera", mai spuneLoukas. Executivul grec are trei copii, iar doi dintre acestiastudiaza la scoala greaca "Atena", al carei presedinte este tot el,scoala pe care a infiintat-o special pentru cei care vor sastudieze dupa programa greaca de invatamant.
Expatii din SUA isi dau copiii la scolile private din Bucuresti, deregula la Scoala Americana, insa executivii de origine francezaopteaza mai ales pentru Liceul Francez, iar taxele de scolarizaresunt in general suportate total sau partial de companie. Taxa descolarizare pentru o gradinita in cadrul Scolii Americane este de13.300 de euro, la care se adauga taxa de inscriere si taxa deinregistrare, in valoare totala de 1.000 de euro.
Traficul este cel mai greu aspect din Bucuresti cu care s-aacomodat si Marcel Thiele, CEO al grupului Rewe.
"Traficul din Bucuresti este cea mai mare problema cu care m-amconfruntat de cand am venit in Romania. Ca aspecte bune, pot spuneca oamenii sunt mult mai motivati aici decat in alte tari, au ideibune, spirit antreprenorial si sunt mai flexibili", spuneThiele.
Si directorului LaborMed Pharma ii plac stilul prietenos siospitalitatea romanilor. "Imi plac romanii pentru ca suntospitalieri si poti sa te bazezi pe ei pentru a-ti rezolvaproblemele in scurt timp. De asemenea, imi place ca exista multemagazine sau restaurante care sunt deschise pana tarziu. Ce nu-miplace? Lipsa planificarii si a gandirii pe termen scurt, care adevenit o cultura, mizeria si praful din Bucuresti, indisciplina sinerespectarea regulilor in trafic", mai spune Stead.

Sotiile de expati, cele mai pretentioase lamutari
De regula, expatii vin in Romania pe mandate care dureaza intre doisi cinci ani. Cele mai mari dificultati pe care le intampinafirmele de mutare sunt cauzate de... sotiile de expati.
"Sotiile sunt oamenii cu pretentii, intrucat cu sotii nu prea avemtreaba pana in momentul in care se semneaza contractul. Am avut uncaz in care faceam o mutare in Africa de Sud si in care ni s-aspus: «Ma intereseaza mai putin bunurile, insa vreau ca papagalulmeu sa fie dus cu o anumita linie aeriana, care sa nu faca escala.Nu vreau sa ajunga stresat»", mai spune Borcos.
Un proces de mutare pentru expatii care vin din America poate durasi pana la trei- patru luni, aceasta fiind perioada optima pentrugasirea unei locuinte si a unei scoli potrivite pentru copii.
Insa barbatii care vin sa lucreze pe pozitii de top mangement inRomania nu sunt foarte pretentiosi atunci cand vine vorba demutare, pentru ca sunt oameni obisnuiti cu mutarile. "Vorbim deoameni care au o cultura a mutarii si care, in general, nu au nistepretentii extravagante. Ei trebuie sa se limiteze la pachetul pusla dispozitie de companie, care este destul de comprehensiv",adauga Borcos.
Cu toate acestea, multe companii au limite atunci cand vine vorbade cantitatea de bunuri mutate, in functie de pozitia pe care o arein companie si in functie de marimea familiei.
"Companiile de tigari, carora le merge sau le mergea foarte bine,nu au nicio limita din punctul de vedere al greutatii. Fiecare semuta cu cat are", conchide Borcos.


Olivier Ravon, regional managerSouth East Europe in cadrul Interdean: In prezent, aproape 75- 80%de expati sunt in Bucuresti, iar restul sunt in alte orase, maiales in zona de vest a tarii, Arad, Timisoara sau in zonaArdealului, unde multe companii si-au dezvoltat afacerile. Cele maimari comunitati de expati prezente pe piata locala sunt ceafranceza, americana, germana, olandeza.

Cum a schimbat criza viata expatilor dinRomania

  • In 2009 au plecat cu 20% mai multi expati decat au venit
  • Executivii straini au fost inlocuiti cu manageri romani
  • Expatii sunt dispusi sa accepte salarii similare cu cele pecare le castiga managerii romanii
  • Companiile nu mai ofera beneficii precum cardurile decumparaturi sau indemnizatiile lunare pentru familiile expatilor,ci asigura doar serviciile de baza

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO