Profesii

Politehnistii construiesc uzine de bani la Bursa

26.03.2007, 23:20 45

Capitalismul se scrie cu cerneala verde, dolarii si euro fiind combustibilul care pune in functiune motorul pietei de capital. Si cum banii nu au ochi sau urechi sa auda, au nevoie de specialisti pentru
a-i ghida spre locul unde pot sa creasca si sa se inmulteasca. Mai exact, au nevoie de brokeri, de analisti financiari, de administratori de investitii, locul cel mai propice dezvoltarii masei monetare fiind fara niciun fel de dubiu Bursa de Valori. Indiferent de amplasament, la Londra, New York, Tokyo sau Bucuresti, Bursa este locul unde se fac banii.
Agentii de crestere, numiti si brokeri sau agenti de bursa, sunt specialistii care tranzactioneaza disponibilitatile financiare ale clientilor. Ei cumpara si vand actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare.
In prezent, bursa din New York este cea mai mare la nivel mondial, raportat la dolar. In mod surprinzator, brokerii si analistii financiari americani care au in grija averile magnatilor din Statele Unite nu provin din randul absolventilor de Harvard, Yale sau Princeton, ci din cadrul armatei. Cadrele militare americane, care in timpul stagiului in una dintre cele mai reputate armate urmeaza cursuri solide de matematica, fizica, statistica, inginerie, dar si de economie, devin, odata cu incheirea stagiului militar, experti financiari de exceptie.
In Romania, nu armata este cea care furnizeaza pietei de capital specialistii de care are mare nevoie. Contextul istoric si social, mult diferit de cel al Statelor Unite, si-a pus amprenta asupra pietei de capital
Infiintata in 1882 pentru a fi desfiintata sase decenii mai tarziu de socialisti, Bursa de Valori Bucuresti renaste din propria cenusa in 1995. Si pentru ca era nevoie de experti care sa puna in functiune mecanismele amortite ale pietei de capital, singurii specialisti care se gaseau din abundenta la inceputul anilor '90 erau inginerii.
"Practic, la inceputul anilor '90 erau foarte putini specialisti in domeniul pietei de capital. Criza de finantisti a fost acoperita prin transfer de ingineri, care erau in abundenta in acele vremuri. Spiritul organizat, cunostintele de matematica, analitismul si rationamentul abstract al absolventilor de Politehnica i-au facut candidatii perfecti pentru profesiile de brokeri, analisti financiari sau administratorii de investitii", spune Madalina Popescu, director general la Pluri Consultants, partener strategic al Hewitt in Romania.
Potrivit principiului lui Lavoisier, "nimic nu se pierde, totul se transforma", inginerii au umplut golurile unei piete de capital aflata la inceput de drum. Astfel, multe dintre numele finantelor romanesti au in spate un background 'politehnist': Catalin Mitu, director general al societatii de brokeraj IEBA Trust, Radu Hanga, presedintele societatii de administrare a investitiilor BT Asset Mangement, Petre Szel, presedintele societatii care administreaza SIF Muntenia si al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv, Bogdan Popescu, director de distributie a fondurilor la compania suedeza de investitii East Capital. Si lista ramane deschisa.
Cu toate acestea, numarul absol-ventilor de stiinte economice, al specia-listilor licentiati in tranzactii bursiere, care activeaza in prezent pe piata de capital nu este de neglijat. Astfel, finantistii pot fi impartiti in doua categorii sau generatii: politehnistii si aseistii.
Categoria politehnistilor cuprinde brokerii, analistii si administratorii de investitii care au peste 35 de ani, au absolvit o facultate tehnica si care au fost sedusi de mrejele pietei de capital, dar si de perspectiva unor castiguri extrem de consistente. Alaturi de studiile absolvite, acestia au urmat cursuri si trainninguri suplimentare care le-au cizelat abilitatile de jucatori pe piata de capital.
"Am absolvit Facultatea de Electrotehnica din Cluj, pentru ca mai apoi sa urmez Scoala postuniversitara de management din cadrul Facultatii de Inginerie Economica. Am obtinut un MBA in urma programului desfasurat de ASE Bucuresti in parteneriat cu Institutul National de Dezvoltare Economica. Sunt de asemenea posesorul unei diplome de broker", explica Radu Hanga, care este presedintele societatii BT Asset Management din 2005.
Un important factor in evolutia profesionala a politehnistilor a fost faptul ca acestia au fost in mare masura autodidacti. Contactul direct cu piata de capital a compensat lipsurile unei educatii de specialitate in domeniu.
"Am terminat Tehnologia Constructiilor de Masini. Cursurile de specializare au venit dupa ce am luat contact direct cu domeniul financiar. Pot spune ca sunt un autodidact in ceea ce priveste piata de capital", declara Petre Szel, presdintele societatii de administrare Muntenia Invest si profesor asociat la Universitatea de Politehnica din Bucuresti.
Aseistii sunt cea de-a doua categorie de finantisti care activeaza pe piata de capital. Media de varsta a acestora coboara sub 35 de ani, desi exista si aseisti din generatia veche care nu s-au lasat descurajati de tendintele "ingineriste" ale epocii socialiste si au urmat cursurile unei facultati cu profil economic. Aseistii dispun de o solida baza de cunostinte teoretice furnizata de facultatea de profil, sunt mai putin analitici si mai slabi matematicieni decat colegii politehnisti. Avantajele aseistilor constau intr-o perceptie mult mai dezvoltata asupra economiei, abilitati de comunicare si relationare mult mai performante, precum si stapanirea a mai multor limbi straine, spune Madalina Popescu. Si cum toate acestea nu erau de ajuns, cursuri, trainninguri, certificari, MBA-uri, masterate si doctorate in economie au venit sa completeze profilul finantist.
"Fac parte din prima generatie de absolventi ai specializarii de Finante-Banci din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, am urmat un master in cadrul aceleiasi facultati si mai apoi un doctorat in economie pe care l-am facut in strainatate. Sunt posesorul unui certificat CFA (Chartered Financial Analyst) pe care l-am obtinut anul trecut", afirma Mihai Ioan, presedinte la societatea de administrare Raiffeissen Asset Management.
Pentru cei care doresc sa activeze in domeniul investitiilor, certificatul CFA este un accesoriu mai mult decat obligatoriu. Programul CFA este un curs post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si a standardelor profesionale, al analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, al analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii. Dureaza trei ani, in fiecare an avand loc un examen de testare. Dificultatea ridicata a testelor plaseaza nivelul de promovabilitate la 40%. Centrul CFA din Romania a acordat pana in prezent 38 de astfel de diplome.
Alaturi de certificatul CFA, un alt capitol bifat de majoritatea jucatorilor de pe piata de capital este cel al brokerajului. Avand in vedere ca urmarea cursurilor de broker nu necesita studii superioare, aproape oricine poate deveni agent de bursa in numai cateva saptamani. Insa lucrurile nu sunt chiar asa de simple. "In primul an de activitate, brokerul deprinde modul de functionare a softurilor de tranzactionare, descopera mecanismele pietei de capital, devine rezistent la stres si la o serie de factori psihologici care nu trebuie sa ii afecteze capacitatea de decizie. Cam in doi-trei ani, putem spune ca a devenit un broker cu acte in regula", este de parere Vali Vasui, director de resurse umane la societatea de brokeraj Est Invest din Focsani.
Experienta si contactul direct cu piata de capital fac diferenta in randul posesorilor de diplome si certificari financiare. Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare a investitilor Certinvest, numeste experienta "al saselea simt pe care un bun finantist trebuie sa il aiba".
"Experienta de broker mi-a aratat ca trebuie sa stiu sa pierd. Stapanirea emotiilor, rapiditatea in actiune si anduranta ridicata la stres sunt cerintele mai mult decat obligatorii pe care trebuie sa le indeplineasca un broker", povesteste Catalin Mitu, director general la societatea de brokeraj IEBA Trust.
Desi piata de capital a cunoscut o evolutie promitatoare in ultimii ani, specialistii in domeniu sunt inca un fel de "rara avis".
Daca in primii ani de activitate a pietei de capital (1995-1997) numarul brokerilor a fost foarte mare, ajungand pana la 7.300, in prezent sunt foarte putini in piata. Atunci, cea mai mare parte a activitatii unui agent presupunea preluarea ordinelor de vanzare a certificatelor de actionar primite in cadrul Programului de Privatizare in Masa (PPM). Piata nu a putut sa ofere o cariera in acest domeniu pentru ca nu a existat niciodata o constanta in evolutia pietei. Astfel ca foarte multi au plecat catre asigurari sau domeniul bancar.
Criza de oameni formati in domeniu poate fi pusa si pe seama unor carente din domeniul invatamantului universitar si postuniversitar. Cu toate ca au fost facuti pasi importanti in domeniu: infiintarea de catedre noi specializate pe tranzactii si analize bursiere (la ASE), aparitia unei discipline de inginerie-economica in cadrul facultatilor tehnice (la Bucuresti, Oradea, Brasov), un soi de strutocamila care imbina matematica si analiza profilului tehnic cu teoria economica, angajatorii inca au probleme in a gasi oameni pregatiti.
"Am observat in procesul de recrutare a potentialilor angajati ca acestia, desi au studii economice, nu au mare habar de piata de capital. Exista o oferta slaba de specialisti, iar aceasta este, din pacate, concentrata in zona Bucurestiului", este de parere Lucian Isac, director general la societatea de brokeraj Est Invest din Focsani.
"Agentul de servicii financiare sau brokerul este o pozitie de entry level pentru o cariera pe piata de capital. Brokerul trebuie sa fie, in primul rand, un consultant, sa fie un diplomat, sa aiba cunostinte generale de research, sa stie sa interpreteze comunicate ale companiilor, precum si alte informatii. De asemenea, trebuie sa cunoasca exact ce profil investitional are clientul, sa poata sa il consilieze legat de anumite schimbari de strategie", spune Madalina Popescu.
Daca brokerul executa la bursa ordinele de tranzactionare ale clientului, administratorul de investitii este cel care joaca la bursa in numele clientilor, decizia si strategia de investitie apartinand in totalitate acestuia.
Pachetul de calitati ale unui bun administrator de investitii cuprinde bune abilitati de comunicare si interactionare cu clientii, capacitati cognitive potentate de o inteligenta matematica, orientarea spre profit, motivatia spre victorie, anduranta la stres si la eforturi prelungite.


Cursuri de brokeraj*

Centrul de pregatire Millenium
Institutul Bancar Roman
Bursa de Valori Bucuresti
Asociatia Brokerilor
* Aceste cursuri nu necesita studii superioare.


Salarii

Salariu broker: 1.000 de euro plus comision din tranzactii.
Salariu analist de investitii: 500 - 800 de euro
Salariu administrator de investitii: 800 - 1.000 de euro
* Sursa: Companii de consultanta


Din secolul XIX

Pe multi dintre noi termenul de bursa ne trimite cu gandul la freamatul si adrenalina surprinse de filmele americane, unde brokerii costumati in sacouri scumpe isi agita nervos mainile in aer cumparand actiuni la companiile petroliere.
Sau la Wall Street, strada pe care este amplasata celebra bursa din New York, a carei criza a provocat grave tulburari economice la nivel global in anii '30 ai secolului trecut.
Brokerajul, sau activitatea de intermediere intre disponibilitatile financiare ale clientilor si valorile mobiliare tranzactionate pe bursa, are o istorie care coboara in secolul XIX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO