Profesii

Polonia are aceleaşi probleme: Costurile salariale ale companiilor poloneze, la cel mai ridicat nivel dintr-un deceniu. Deficitul de forţă de muncă va alimenta în continuare creşterea salariilor, creştere care va depăşi 7% la sfârşitul acestui an

Polonia are aceleaşi probleme: Costurile salariale ale...

Autor: Catalina Apostoiu

26.09.2017, 00:04 282
Cheltuielile salariale ale companiilor din Polonia au crescut cu 9,6% în termeni anuali luna trecută, cel mai bun rezultat din septembrie 2008, relatează Warsawvoice.pl, citând date oficiale.
 
Accelerarea creşterii salariilor a fost probabil în mare măsură determinată de schimbările legate de plata bonusurilor în industria minieră faţă de anul trecut, potrivit lui Jakub Olipra, economist al Credit Agricole Bank Polska.
 
Situaţia de pe piaţa muncii va contribui la menţinerea creşterii consumului privat la aproximativ 5%, nivel înregistrat în trimestrul al doilea al acestui an, afirmă Grzegorz Ogonek, economist BZ WBK.
 
De asemenea, creşterea PIB-ului este aşteptată să se menţină ridicată pe termen scurt şi să susţină un reviriment al investiţiilor din sectorul corporate, însă o creşterea prea puternică a salariilor ar putea pune probleme în cazul în care economia ar începe să se „răcească“, spune Marcin Mrowiec, economist-şef la Bank Pekao.
 
Tensiunile în creştere la nivelul personalului şi riscul unei accelerări considerabile a creşterii salariilor reprezintă principalele ameninţări la adresa unei creşteri stabile a PIB şi a perspec­tivelor legate de inflaţie, avertizează Wiktor Wokciechowski, economist-şef la Plus Bank.
 
Deficitul de forţă de muncă va alimenta în continuare creşterea salariilor, creştere care va depăşi 7% la sfârşitul acestui an, potrivit economiştilor PKO BP. mBank anticipează o creştere de 8%.
 
În acelaşi timp, nivelul inflaţiei permite Consiliului de Politică Monetară să-şi păstreze calmul, însă presiunile salariale în creştere vor genera treptat necesitatea unor schimbări de politică monetară, cred analiştii Bank Pekao.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO