Profesii

Povestea programelor de MBA din România, reflectată în peste 270 de pagini de suplimente ZF Top MBA

galerie foto

galerie foto

Autor: Adelina Mihai

25.04.2016, 00:07 967

În 2008, piaţa locală a programelor de educaţie managerială număra 15 programe de MBA şi Executive MBA, iar nu­mă­rul acestora a variat uşor în următorii ani, ajungând în prezent la 13 programe.  Doar opt dintre programele existente în suplimentul Top MBA din 2008 mai există şi astăzi, după ce o parte dintre şcolile de afaceri au decis să renunţe la «businessul» generat de managerii români (exemple în acest sens fiind CEU Business School sau City University of Seattle), în timp ce altele au decis să intre pe plan local (University of Hull, Marymount University etc.).

O analiză a evoluţiei programelor aflate în top 3 în clasamentul realizat de ZF din 2008 arată că, în rândul programelor cu prezenţă constantă pe piaţă, există o luptă strânsă între programele oferite de şcolile de afa­ceri WU Executive Academy, Tiffin University şi ASEBUSS, care au primit punctaje destul de apropiate şi care ies pe locuri fruntaşe în clasamentul întocmit pe baza opiniilor absolvenţilor.

Dacă în 2008 numărul de absolvenţi de MBA de pe plan local era undeva la circa 2.000 de persoane, în 2016 comunitatea managerilor care au urmat cursurile a ajuns la circa 5.200 – 5.300 de executivi care au câte un MBA în CV-uri. Criza s-a resimţit şi în acest sector, având în vedere că numărul de absolvenţi a scăzut destul de mult în ultimii ani (fiind sub 250 de persoane). În schimb, în perioada 2006- 2007, generaţiile de studenţi erau formate din câte 300- 400 de persoane.

Arhiva suplimentelor ZF Top MBA 2008- 2016, disponibilă pe www.zf.ro/anuare, este principala sursă de informaţii pentru cei care vor să îşi facă o imagine asupra istoriei programelor de MBA din România.

E-paper Top MBA: Ghidul programelor MBA, analize şi interviuri despre o piaţă de 4 milioane de euro
Acest articol este extras din Suplimentul Top MBA 2016 publicat de Ziarul Financiar. Citiţi aici întregul supliment in format e-paper

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO