Profesii

Premieră istorică: Headhunterii internaţionali de la Spencer Stuart şi Egon Zehnder au venit în România să recruteze CEO la stat. Ei ar putea primi câte 250.000 de euro

Premieră istorică: Headhunterii internaţionali de la Spencer Stuart şi Egon Zehnder au venit în România să recruteze CEO la stat. Ei ar putea primi câte 250.000 de euro

Autor: Adelina Mihai

20.01.2012, 11:31 1431

Companiile de executive search Spencer Stuart şi Egon Zehnder, jucători aflaţi în topul celor mai mari firme de profil la nivel mondial, au depus astăzi la sediul Ministerului Economiei ofertele de participare la licitaţia din proiectul "CEO la stat". Este pentru prima dată în istoria României când se apelează la profesionişti de talie internaţională care să caute cei mai buni manageri din privat pentru companiile de stat. Primele patru companii de stat care vor avea manageri "privaţi" sunt Hidroelectrica, Electrica Furnizare, Oltchim şi Romarm. Comisionul maxim pe care l-ar putea primi headhunterii la recrutarea fiecărui manager este de 250.000 de euro.

Egon Zehnder International este una din cele mai mari firme de executive search la nivel mondial, fondată în 1964 de către un absolvent al şcolii de afaceri Harvard, în Zurich. Compania a ajuns în 2010 la venituri de peste 600 de milioane de dolari în cele 64 de birouri internaţionale şi are peste 410 consultanţi în recrutare de executivi de top. În prezent, CEO-ul companiei este Damien I. O'Brien, un absolvent de MBA (Columbia University), care a fost anterior unul dintre asociaţii firmei de consultanţă în management McKinsey (Sydney).

Spencer Stuart este tot un jucător din top 10 mondial de pe piaţa de executive search, cu o tradiţie de 56 de ani în recrutarea de executive de top. Anul trecut, compania, care are 53 de birouri în 29 de ţări, a avut 4.000 de proiecte de recrutare de manageri pentru companii din toată lumea. În cadrul Spencer Stuart lucrează 300 de consultanţi în executive search. CEO-ul companiei este de mai bine de zece ani David S. Daniel, un executiv care a lucrat anterior ca CEO al companiei Simint SUA, o divizie a Armani Jeans, ca preşedinte al Louis Vuitton în America de Nord şi ca CEO al apelor Evian (SUA).

Dacă firmele de executive search din top 10 mondial au reuşit să aibă afaceri anuale de câteva sute de milioane de euro, pe piaţa locală niciun headhunter nu a reuşit să depăşească o cifră de afaceri de un milion de euro în ultimii doi ani.

Ministerul Economiei a încercat să atragă head-hunteri internaţionali în proiect şi pe 23 decembrie anul trecut, câna a lansat aceeaşI licitaţie.

Întrucât nu au primit nicio ofertă la acel moment, reprezentanţii Ministerului Economiei au fost nevoiţi să mai relaxeze condiţiile impuse iniţial: dacă anterior licitaţia putea fi câştigată de un consorţiu de firme care să aibă cifra de afaceri medie de 40 de milioane de euro în ultimii trei ani, iar fiecare dintre membrii asociaţiei să fi avut o cifră de afaceri de minimum 10 milioane de euro în aceeaşi perioadă, s-a modificat criteriul care viza obţinerea unei cifre de afaceri de 10 milioane de euro de către fiecare membru al consorţiului. Astfel, pot intra în cursă, prin asociere, şi head-hunterii locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO