Profesii

Premierul Cîţu confirmă majorările din 2021: Vor fi creşteri la pensii şi la alocaţii

Premierul Cîţu confirmă majorările din 2021: Vor fi creşteri la pensii şi la alocaţii

Autor: Andreea Tobias

30.12.2020, 18:18 23637

Premierul Florin Cîţu a anunţat, după şedinţa de Guvern de miercuri, că vor creşte atât pensiile, cât şi alocaţiile, însă „în cea mai bună formulă pentru întreaga economie, nu doar pentru anumite categorii”. Pentru adoptarea bugetului, premierul exclude asumarea răspunderii. 

Întrebat ce se va întâmpla de la 1 ianuarie cu salariul minim şi cu alocaţiile, Florin Cîţu a răspuns că salariul minim a fost miercuri în primă lectură şi există intenţia de a-l creşte din 1 ianuarie: „Nu a fost adoptat azi, dar am fost asiguraţi că este ok să fie adoptat şi săptămâna viitoare”.

În ce priveşte alocaţiile şi promisiunea de majorare a acestora cu 40%, ajungându-se apoi la 20%, Cîţu a afirmat că pe actuala construcţie bugetară creşterea cu 20% a alocaţiilor este sustenabilă, dar decizia nu este a Guvernului, ci a Parlamentului.

Ziariştii au insistat şi cu întrebările legate de creşterea pensiilor.

„Pot să vă spun ceea ce am făcut până acum. Despre creşteri vom vorbi când se va întâmpla, nu pot să fac speculaţii acum”, a spus poremierul, iar când a fost întrebat dacă există posibilitatea ca procentul de 8% să fie modificat la capitolul creşteri de pensii, a spus: „Nu pot să vă dau răspunsul în acest moment. Bugetul se construieşte pe legislaţia în vigoare”.

„Vor fi creşte şi la pensii şi la alocaţii dar în cea mai bună formulă pentru toată economia, nu doar pentru anumite categorii”, a adăugat Cîţu.

Întrebat dacă se gândeşte la asumarea răspunderii pentru ca bugetul să fie adoptat mai repede, premierul a exclus această variantă, afirmând că merge pe dezbaterea în Parlament şi mizează pe „responsabilitatea parlamentarilor”.

AFACERI DE LA ZERO