Profesii

Preşedinte Cluster IT Cluj: Outsourcing-ul românesc devine prea costisitor

Preşedinte Cluster IT Cluj: Outsourcing-ul românesc...

Autor: Vasile Magradean

30.03.2017, 12:09 1586

Preşedintele Clusterului Cluj IT, Stelian Brad, a declarat, joi, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că soluţia la actuala situaţie stă în inovare şi în alinierea strategică a sectorului IT la câteva direcţii de specializare, fundamentate pe elemente de proprietate intelectuală autohtonă.

”Sectorul IT a ajuns la un punct de inflexiune în care modelele de afaceri simple, bazate pe servicii de outsourcing, se aproprie de pragul limită al competitivităţii, ca urmare a creşterii costului cu forţa de muncă. Outsourcing-ul din IT-ul românesc devine, astfel, prea costisitor, fiind obligatorie trecerea de către firme spre dezvoltarea de produse proprii. Economia românească trebuie să evolueze de la modele bazate preponderent pe productivitate la cele bazate pe inovaţie. Soluţia stă în inovare şi în alinierea strategică a sectorului IT la câteva direcţii de specializare, fundamentate pe elemente de proprietate intelectuală autohtonă”, a spus Brad.

Potrivit acestuia, prin implicarea companiilor, a mediului de cercetare şi a administraţiei publice, pot fi dezvoltate soluţii şi produse proprii competitive pe pieţele globalizate.

”Este nevoie de încurajarea colaborării mai strânse între mediul de afaceri şi cel de cercetare. Companiile din sectorul IT şi din cercetare ar putea să îşi orienteze activităţile economice spre direcţii cum ar fi bio-informatica, securitatea cibernetică, Internet of Things cu aplicaţii în sănătate sau agricultură”, a afirmat preşedintele Clusterului Cluj IT.

Outsourcing reprezintă externalizarea sau încredinţarea către un furnizor IT terţ a unor activităţi secundare pe baza costului redus al forţei de muncă practicat de către acesta.

Clusterul Cluj IT organizează la Cluj-Napoca în perioada 30 – 31 martie manifestarea Cluj Innovation Days, care reuneşte peste 400 de persoane, specialişti în IT, oameni de afaceri din acest domeniu, reprezentanţi ai mediului academic.

Clusterul Cluj IT este o asociaţie înfiinţată în 2012 care numără peste 50 de membri – companii din IT cu mii de angajaţi şi o cifră de afaceri cumulată de peste 100 de milioane de euro, universităţi şi institute de cercetare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO