Profesii

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, despre criza forţei de muncă: România are cel mai mic indice al respectării drepturilor lucrătorilor din UE

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru...

Autor: Ramona Cornea

11.10.2019, 15:43 1605

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), afirmă că unele dintre motivele care au dus la criza forţei de muncă în România sunt nerespectarea drepturilor angajaţilor de către angajatori, lipsa investiţiilor companiilor în formarea propriilor angajaţi şi lipsa de preocupare în investiţii în sănătate şi securitate la locul de muncă.

”Voi pleca de la o constatare simplă care poate fi găsită în Raportul de Competitivitate din 2018 al Forumului Economic Social şi anume cea că România are cel mai mic indice al respectării drepturilor lucrătorilor din Uniunea Europeană. Această constatare a Forumului Economic Social înseamnă că piaţa muncii din România, la nivel de relaţii, este dominată de dreptul unilateral al angajatorului de a modifica normele de muncă după cum consideră el, cu toate consecinţele de rigoare. A doua teză majoră este posibilitatea reducerii programului de lucru în momente mai dificile pentru companii, cu afectarea tuturor drepturilor angajaţilor”, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS).

Obligaţia companiilor de a investi periodic în formarea profesională a angajaţilor lor, obligaţie prevăzută în Codul Muncii, nu este prevăzută cu nicio sancţiune. Drept consecinţă, una din cinci firme din România respectă această prevedere, afirmă Dumitru Costin. Lipsa de preocupare în investiţii în sănătate şi securitate la locul de muncă este un alt motiv enunţat de el pentru care piaţa muncii din România este în criză.

”Drept consecinţă, suntem pe primul loc în Europa la un indice extrem de sensibil, care are legătură cu productivitatea, şi anume utilizarea timpului de lucru. Avem una dintre cele mai bolnave mase de salariaţi din Europa”, spune preşedintele BNS.

Circa 2 milioane de persoane din România nu se regăsesc nici pe piaţa muncii şi nici nu sunt cuprinse în sistemul de educaţie şi formare profesională. Deficitul cantitativ de forţă de muncă va creşte de la 308.000 de persoane în 2019 la 549.000 în 2023, în cea mai mare parte pe fondul migraţiei, marginalizării sociale şi declinului demografic care accentuează îmbătrânirea populaţiei, conform unui studiu realizat de KPMG şi Institutul Naţional de Cercetări Economice – INCE al Academiei Române, la cererea Confederaţiei Patronale Concordia.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO