Profesii

Preşedintele Klaus Iohannis a ieşit la atac: Guvernul nu a mai pus nicio informaţie pe site de pe 2 februarie despre absorbţia fondurilor europene. Este foarte grav

Preşedintele Klaus Iohannis a ieşit la atac: Guvernul...

Autor: Mediafax

22.05.2018, 18:21 534

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat astăzi performanţa guvernului la absorbţia de fonduri europene, menţionând că de pe 2 februarie ”nici măcar” nu a mai fost actualizat site-ul.

Iohannis a atenţionat Executivul Dăncilă cu privire la absorbţia de fonduri europene, în contextul datelor de pe site-ul Comisiei Europene, care arată că ţara noastră a folosit 2 miliarde de euro din cele 23 de miliarde alocate pentru fonduri structurale.

"Despre fonduri europene vreau să se înţeleagă că cele ce urmează reprezintă o atenţionare pentru Guvern. Noi dispunem pentru perioada 2014-2020 teoretic 31 miliarde euro. Din ace;ti bani am folosit 4,9 miliarde euro până în momentul de faţă, ceea ce înseamnă 15, 8%. Din 31 de miliarde până acum nu am folosit nici măcar 5 miliarde. Aceste date sunt oficiale atât de pe site-ul Comisiei Europene, cât şi informaţii oficiale de la Guvernul României. În dorinţa de a prezenta o informare exactă am căutat cele mai noi date de pe site-ul Guvernului şi a Comisiei Europene. Ultima informare pe site-ul Guvernului este din 2 februarie a.c. Acum suntem aproape la jumătatea anului. Nu ştiu de ce Guvernul nu publică date la zi. Unii vor crede că se ascunde ceva sau au avut altă treabă decât să informeze. Am luat date mai detaliate de pe site-ul Comisiei Europene, unde datele sunt evident la zi", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a criticat şi absorbţia fondurilor structurale, care nu este nici de 10%.

"Important pentru coeziune, noi putem folosi aprox 23 miliarde de euro, din cele 31 miliarde euro, iar 8 miliarde pentru politica agricolă şi restul pentru altele. Aceşti bani nu sunt bani pe care ne obligă cineva să-I folosim într-un anumit fel. Sunt bani care pot fi folosiţi pentru dezvoltarea României, pentru construcţia de autostrăzi, pentru spitale, pentru reţele de apă, etc. Depinde de noi cum folosi aceşti bani şi cum punem proiectele în operă. Din 23 miliarde de euro cât putem folosi pentru dezvoltarea României, noi până acum am folosit 2,2 miliarde euro. Nici măcar o zecime şi suntem dincolo de jumătatea perioadei bugetate. Cineva ar putea să spună: nu face nimic, lucrăm mai intens de acum încolo şi o să folosim banii. Dar asta înseamnă proiecte. Aflăm de la guvernanţă că rata proiectelor de contractare avem pentru 40% din aceşti bani. E foarte târziu. Aceste proiecte trebuie elaborate cu sprijinul ministerelor, agenţiilor. Atenţionarea mea vine în următorul sens, Guvernul trebuie să se preocupe mai intens, mai mult de această chestiune. Sunt bani de care putem să beneficiem şi care trebuie folosiţi pentru dezvoltarea României. Ar fi păcat să nu folosim aceşti bani alocaţi României pentru dezvoltare", a mai spus Iohannis.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO