Profesii

Preşedintele unei bănci de stat din China câştigă 6.500 de euro pe lună. În România, salariile bancherilor de la stat sunt de 3-4 ori mai mari

Preşedintele unei bănci de stat din China câştigă...

Autor: Adelina Mihai

10.04.2015, 19:02 864

Wang Hongzhang, preşedintele China Construction Bank, cea de-a doua mare bancă din China, a apreciat că decizia de reducere a salariului său la jumătate a fost o măsură “extrem de corectă”, scrie Financial Times. Declaraţia sa a venit în contextul în care, în luna august a anului trecut, biroul politic al Partidului Comunist, cel mai puternic organ decizional din China, a anunţat un plan de limitare a salariilor şefilor instituţiilor financiare deţinute de stat la un plafon maxim de 97.000 de dolari pe an.

Astfel, Hongzhang, care avea înainte de această decizie un salariu anual brut de 185.000 de dolari (adică aproape 15.500 de dolari pe lună), a ajuns la un nivel salarial lunar de circa 8.000 de dolari pe lună, echivalentul a circa 6.500 de euro brut.

Hongzhang conduce o bancă de stat aflată pe locul doi în sistemul bancar chinez, cu active în valoare de 1.674 de miliarde de yuani, echivalentul a circa 254 de miliarde de euro.

Bancherul de top din China câştigă mult mai puţin prin comparaţie cu executivii de top din sistemul bancar românesc, fie că e vorba despre cei care lucrează în bănci de stat sau în bănci comerciale.

Spre exemplu, Traian Halalai, preşedintele consiliului de administraţie şi preşedintele executiv al băncii de stat Eximbank, a avut în 2013 venturi din salarii de 23.500 de euro pe lună.Eximbank, banca de stat dedicată finanţării expor­tatorilor, este situată la mijlocul clasamentului băncilor din România, cu active de aproape un miliard de euro şi o cotă de piaţă de circa 1%.

De asemenea, Andrei Stamatian, prim-vicepreşedinte al băncii de stat CEC Bank, a avut în 2013 venituri lunare de 17.200 de euro. CEC Bank este singura bancă din top zece aflată în portofoliul statului, cu active de circa 6 miliarde de euro la finalul anului 2013.

Dacă managerii de top din băncile de stat sunt probabil cel mai bine plătiţi angajaţi din sistemul de stat, bancherii din mediul privat au fost, în mod tradiţional, în topul celor mai bine plătiţi salariaţi din economie. Dovadă a acestui lucru este şi dezvăluirea salariilor unor bancheri din privat care au sau au avut la un moment dat funcţii la stat şi au fost nevoiţi să îşi publice declaraţiile de avere.

Astfel, Mişu Negriţoiu, fostul preşedinte al ING Bank România, a avut venituri lunare de 43.000 de euro în 2013, în timp ce Sergiu Manea, vicepreşedintele BCR (cea mai mare bancă locală după valoarea activelor) a avut venituri lunare în echivalentul a 37.000 de euro anul trecut.

Dacă salariul lunar al şefului China Construction Bank este de 6.500 de euro brut pe lună, toate celelalte venituri din declaraţiile de avere publicate de bancherii de top din România reprezintă valori nete.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO