Profesii

Previziuni 2020 pe piaţa muncii. Un tablou cu trei indicatori siguri: creşterea salariului minim brut, adâncirea deficitului de forţă de muncă şi umplerea golurilor cu angajaţi din Vietnam, Nepal sau Sri Lanka

În octombrie 2019, rata şomajului a fost de 4%, opta cea mai joasă rată a şomajului din UE, conform statisticilor Eurostat. Rata şomajului medie din UE este de 6,3%.

În octombrie 2019, rata şomajului a fost de 4%, opta cea mai joasă rată a şomajului din UE, conform statisticilor Eurostat. Rata şomajului medie din UE este de 6,3%.

Autor: Ramona Cornea

06.01.2020, 08:00 1724

♦ Pe piaţa locală a muncii, anul 2019 a fost unul condus de lupta pentru atragerea talentelor, iar 2020 se anunţă a fi similar ♦ Competiţia între angajatori va deveni şi mai acerbă din cauza deficitului forţei de muncă ♦ Salariile, pachetele de beneficii şi mediul de lucru vor deveni mai atractive la nivelul întregii pieţe, pe măsură ce companiile îmbunătăţesc ofertele de angajare şi fac investiţii în programe de training şi dezvoltare ♦ Salariul minim brut va creşte de la 2.080 de lei la 2.230 de lei în 2020, o măsură ce îi bucură pe angajaţi, însă aduce cu sine creşterea costului cu forţa de muncă pentru angajatori ♦ Viitorul pieţei forţei de muncă este un subiect aflat în permanentă dezbatere, însă există un consens între toţi actorii economici - sistemele de educaţie trebuie să pregătească tinerii pentru un mediu economic în continuă schimbare şi incert.

 

5 TENDINŢE

♦ Deficitul de forţă de muncă va creşte. La începutul anului 2019, deficitul de forţă de muncă era de 308.000 de persoane pe piaţa locală, conform unui studiu realizat de firma de audit şi consultanţă KPMG în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române, la cererea Confederaţiei Patronale Concordia.

♦ Rata şomajului va scădea sub 3,5%. În octombrie 2019, rata şomajului a fost de 4%, a opta cea mai joasă rată a şomajului din UE, conform statisticilor Eurostat. Rata şomajului medie din UE este de 6,3%. 

♦ Numărul de cetăţeni străini care vor veni să lucreze în România va creşte. În prima jumătate a lui 2019 peste 11.000 de cetăţeni din afara spaţiului european au venit să lucreze în România. Cei mai mulţi au venit din Vietnam (peste 2.000), dar şi din Republica Moldova, Sri Lanka, Nepal şi India, potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI).

♦ Va creşte numărul de persoane care nu se regăsesc pe piaţa muncii sau în sistemul de educaţie şi formare profesionale. În 2019, numărul acestor persoane a fost de circa 2 milioane.

♦ Învăţământul dual va lua amploare. Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloş, afirmă că ministerul ia în calcul implementarea unui proiect naţional pentru învăţământul dual, o formă de învăţământ care să sprijine mediul de business în pregătirea şi recrutarea personalului.

 

5 ÎNTREBĂRI

♦ Ce măsuri vor lua companiile pentru a recruta mai uşor şi pentru a scădea rata de fluctuaţie a personalului?

♦ Va reuşi dezvoltarea învăţământului dual să reducă deficitul forţei de muncă de pe piaţa locală?

♦ Va scădea numărul de angajaţi temporar şi în anul care vine? În primele nouă luni ale anului 2019 au fost semnate circa 45.700 de noi contracte de muncă temporară, cu 13.000 mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2018, conform datelor de la Inspecţia Muncii.

♦ Se va adânci în 2020 diferenţa dintre salariile oferite în Cluj faţă de cele din Bucureşti? În 2019, piaţa salarială din Cluj a întrecut-o pe cea din Bucureşti, conform studiului salarial realizat de Mercer Marsh Benefits. Companiile din Cluj oferă salarii cu 7% peste media pieţei, iar cele din Bucureşti oferă cu 3% mai mult decât media pieţei.

♦ Vor avansa automatizarea şi digitalizarea proceselor de muncă în cadrul companiilor active pe piaţa locală ca metodă de a combate deficitul de forţă de muncă? În prezent, una din patru companii investeşte în digitalizare în mod continuu, iar 3 din 10 companii au realizat un plan de investiţii pentru digitalizare, potrivit unui studiu realizat de Cult Market Research.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO