Profesii

Previziuni pentru 2016: ce salarii şi ce joburi au companiile din România la început de an

Previziuni pentru 2016: ce salarii şi ce joburi au...

Autor: Mihaela Pascari

30.12.2015, 15:18 4654

Serviciile de externalizare, sectorul IT&C şi industria auto sunt sectoarele în care se vor face cele mai multe angajări în 2016, spun specialiştii în resurse umane. Cele mai mari salarii vor fi oferite, ca şi până acum, în domeniul IT, însă şi joburile din centrele de servicii devin tot mai complexe, ceea ce înseamnă că şi ofertele salariale vor fi mai bune pentru angajaţii români în următoarea perioadă.

Vorbitorii de limbă engleză vor putea primi în 2016 salarii care pornesc de la la 3.000-3.500 de lei brut pe lună dacă se angajează într-un centru de servicii, în timp ce candidaţii care ştiu limba germană pot primi salarii cuprinse între 3.500-4.500 de lei brut. La acelaşi nivel sunt şi salariile vorbitorilor de franceză, spaniolă, italiană, portugheză şi rusă.

“În zona suportului pentru vânzări şi contabilitate, marjele sunt similare la aceleaşi categorii de cunoaştere de limbi străine”, spune Daniela Miriţescu, recruitment manager în cadrul firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT.

Încă un domeniu bine recompensat financiar este cel al reporting-ului şi project managementului, unde salariile brute sunt de la 3.600 la 5.500 de lei, respectiv 5.000-9.500 de lei.

“Tendinţa este ca piaţa să evolueze mai mult  către candidat, iar cererea de forţă de muncă să depăşească oferta. Acest lucru este sesizabil în domeniul specialiştilor, iar tendinţa este de acutizare şi nu de ameliorare”, spune Florin Godean, country manager al companiei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară Adecco România.

În privinţa poziţiilor de suport IT, marja începe de la 3.300 de lei şi ajunge la 18.400 de lei brut, variind în funcţie de experienţă, complexitatea proiectelor şi nivelul de iniţiativă proprie.

 “Se întrevede o creştere a zonei de vânzări, cu sporirea numărului de poziţii la toate nivelele, cu salarii între 1.500 de lei net (adică 2.100 brut- n.red.), plus comision pentru angajaţii la început de carieră şi pot ajunge până la 1.500 euro net plus comision, pentru seniori”, mai spune Daniela Miriţescu.

Specialiştii spun că se va menţine rata de creştere a numărului de noi angajări, mai ales pe zona de limbi străine şi de dezvoltare software (în special specialiştii în Java), dar şi în industria automotive.

“Se disting şi câteva diferenţe semnificative în solicitările crescute pe poziţiile de vânzări. Este un alt semn de revigorare economică, companiile fiind mai dispuse să aloce bugete activităţilor de vânzări. Pentru că este dificil de selectat cu resurse interne un om de vânzări performant, companiile apelează tot mai mult la agenţii, care au instrumente de evaluare rafinate, cu grad mare de predictibilitate”, spune Daniela Miriţescu.

Pe de altă parte, companiile internaţionale din industria petrolieră şi a gazelor naturale, îngrijorate de scăderea preţului barilului de petrol, încearcă să îşi reducă din costuri, fiind afectate inclusiv bugetele de recrutare. Motiv pentru care au început să renunţe la recrutarea internaţională, cu bugete mari şi pachete mari de relocare, trecând la recrutarea locală. 

“În zonele de outsourcing şi telecom, joburile mai puţin specializate probabil se vor muta în alte ţări, cum ar fi India, iar România va atrage joburi tot mai creative, mai complexe”, mai spune Daniela Miriţescu de la APT.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO