Profesii

Problema muncitorilor sezonieri a ajuns pe masa Parlamentului European

Problema muncitorilor sezonieri a ajuns pe masa...

Autor: Gabriel Pecheanu

28.05.2020, 13:08 55

Parlamentul European va dezbate şi va vota în sesiunea plenară din 17-19 iunie o rezoluţie propusă de Dacian Cioloş, preşedinte PLUS şi Renew Europe, despre situaţia muncitorilor sezonieri din agricultură, dar şi despre situaţia serviciilor sociale sau de turism.

Parlamentul European va dezbate şi va vota în sesiunea plenară din 17-19 iunie o rezoluţie propusă de Dacian Cioloş, preşedinte PLUS şi Renew Europe, despre situaţia muncitorilor sezonieri. Decizia a fost luată joi în Conferinţa Preşedinţilor din PE, care a aprobat ca problemele muncitorilor sezonieri din agricultură, dar şi servicii sociale sau turism să fie dezbătute de deputaţii europeni.

„Este nevoie de norme clare la nivel european privind contractele muncitorilor sezonieri, drepturile lor sociale şi condiţiile în care îşi desfăşoară munca atât în domeniul agriculturii, cât şi al construcţiilor, al turismului şi al serviciilor sociale. Prin urmare, primul pas pe care l-am făcut a fost să solicit o dezbatere în Parlamentul European pe acest subiect pentru a vedea ce putem face şi care sunt cele mai bune soluţii pentru a rezolva aceste probleme. Rezoluţia Parlamentului va trebui să conţină problemele de mobilitate ale muncitorilor, o mai bună coordonare între statele membre, drepturi sociale egale, o implementare mai riguroasă a legislaţiei în vigoare, coordonarea cu partenerii sociali din ţările gazdă şi necesitatea unor campanii de informare asupra drepturilor pe care aceşti oameni le au. E nevoie de norme europene clare şi de măsuri de protecţie şi prevenţie, dar şi de ajutor pentru perioada crizei COVID-19“, a declarat Dacian Cioloş.

Dragoş Pîslaru, europarlamentar PLUS, a început în comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL) a Parlamentului discuţii cu privire la muncitorii sezonieri, pornind de la cazul lucrătorilor români în agricultură din Germania. El a cerut audierea comisarului pentru Muncă şi Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, şi a responsabililor Autorităţii Europene pentru Muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO