Profesii

Producătorul de preparate din carne Avi-Giis din Vâlcea: „Carnea de vită s-a scumpit cu peste 50% în ultimul an”

Producătorul de preparate din carne Avi-Giis din...

Autor: Roana Rotaru

07.04.2018, 11:00 659

Carnea de vită s-a scumpit cu peste 50% în ultimul an, ajungând în prezent la un preţ de 15 lei pe kilogram în carcasă, din cauza că efectivul de bovine al României a scăzut în ultimii ani, iar crescătorii români de bovine preferă să vândă la export, potrivit administratorul companiei Avi-Giis, un producător de mezeluri din Vâlcea.

„Ne confruntăm cu o lipsă a cărnii de bovine şi a pieptului de pui. Producătorii români preferă să vândă la export la preţuri mai bune, nemţilor şi englezilor, care au altă putere de cumpărare. Noi plătim acum 15 lei pe kilogram pe carnea de vită în carcarsă, faţă de 9,5 lei pe kilogram anul trecut. Carnea de vită s-a scumpit cu 50% în ultimul an”, a spus Aurel Simion, administratorul companiei Avi-Giis.

De la intrarea în UE, în perioada 2007-2017, efectivul de bovine al României a scăzut cu circa 800.000 de capete, de la 2,8 milioane capete în 2007, la 2 milioane capete în 2017, potrivit datelor Eurostat.

„Populaţia din mediul rural îmbătrâneşte, iar odată cu ea dispare şi efectivul de bovine. Tinerii nu rămân în mediul rural. La mine la sat, din şapte case, patru sunt goale”, a spus antreprenorul.

După cifra de afaceri obţinută în 2016, cei mai mari crescători de vaci de carne din România sunt Dutch Trading International (Olanda) şi companiile româneşti Mimagi şi I.T.L.Agrocomplex, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO