Profesii

PwC, L’Oréal, Google sau Microsoft, companiile la care vor sa lucreze studentii din universitatile europene

PwC, L’Oréal, Google sau Microsoft, companiile la care vor sa lucreze studentii din universitatile europene
20.09.2009, 16:48 84

Sondajul a fost realizat pe un esantion de 196.000 de studentidin 779 de universitati prezente in 22 de tari, iar raspunsurilecelor chestionati au fost clasificate in functie de domeniulstudiat in facultate, respectiv afaceri sau inginerie.

Astfel, institutul german a realizat doua clasamente, unul alangajatorilor preferati de cei 67.500 de studenti de la facultatilede afaceri si unul al celor 74.500 de respondenti care invata infacultatile de inginerie.

Studentii de la facultatile de afaceri si-ar dori sa lucreze incadrul firmelor de audit si consultanta din Big Four (PwC,Ernst& Young, KPMG si Deloitte), in cadrul companiei de cosmeticeL'Oréal sau in cadrul producatorului de bunuri de lux LVMH.

Desi sunt cunoscute pentru faptul ca si-au dezvoltat puternicbrandul de angajator, firmele de audit si consultanta considera caeste destul de dificil sa se promoveze in randul potentialilorcandidati, pentru ca nu produc nimic tangibil.

"Toti angajatorii din sectorul ingineriei au un lucru in comun:brandul produselor si brandul de angajator sunt inseparabile. Visulmultor viitori ingineri si specialisti in IT este, fara indoiala,de a avea o influenta majora in dezvoltarea de noi produse la IBM,Microsoft sau Siemens", sustine Oliver Viel, director in cadruldepartamentului Costumer Relations in cadrul institutuluiTrendence.

Cei care studiaza acum domeniul afacerilor si-ar dori sa-siinceapa cariera si in companii din sectorul IT - nu numai deconsultanta - precum Apple, Google sau Microsoft, acesteaaflandu-se in topul primilor zece angajatori preferati de studentiifacultatilor de business.

Pe de alta parte, cei care studiaza in acest moment in facultatide inginerie pun pe primele locuri in topul angajatorilor preferaticompanii precum Google, Microsoft, Apple sau IBM, insa o mare partesi-ar dori sa se angajeze dupa absolvire si in cadrulproducatorului auto BMW Group, Siemens, Nokia sau CiscoSystems.

Totusi, Nokia, liderul mondial in productia de telefoane mobile,si Adidas, producatorul german de textile si imbracaminte, suntfirmele care au suferit cea mai mare pierdere in topulangajatorilor la care si-ar dori sa lucreze studentii.

Daca in editia din 2008, in clasamentul realizat in randulstudentilor de business, companiile au obtinut locurile 7,respectiv 10, in top, rezultatele de anul acesta arata un declin alacestora pana pe pozitiile 21, respectiv 18.

Nokia este in acest an pe locul 9 in ceea ce privestepreferintele in randul studentilor de la facultatile deinginerie.

Studentii din Danemarca vor 4.500 de euro/ luna laprimul job

Sondajul realizat de Institutul Trendence arata ca studentiieuropeni care invata in facultati de afaceri se asteapta saprimeasca un salariu mediu 2.000 de euro/ luna, iar cei carestudiaza ingineria vor un venit de pana la 2.200 de euro lunar, laprimul job dupa absolvire.

Studentii la facultatile de inginerie din Danemarca solicitacele mai mari salarii din Europa dupa absolvire, asteptarile lorsalariale ajungand pana la 4.500 de euro/ luna pentru primul loc demunca.

Elvetienii sunt lideri in ceea ce priveste salariile pe care leasteapta la inceputul carierei, de pana la 4.160 de euro/ luna.

La polul opus se situeaza insa studentii romani din facultatilede afaceri, care vor cele mai mici salarii din Europa, de 780 deeuro pe luna, mult sub media europeana, care ajunge pana la unvenit lunar asteptat de 2.000 de euro.

Cu toate acestea, un salariu de de 700 de euro este cel putinnerealist in contextul actual de piata, in conditiile in care nu semai fac angajari, iar nivelul salariilor de intrare in companii ascazut foarte mult.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO