Profesii

Radu Burnete, director executiv Confederaţia Concordia: Fără legea privind kurzabeit, adoptată de Parlament pe 10 martie, afacerile afectate de pandemie ar putea fi blocate în aprilie de prevederi anacronice, care afectează atât angajatorii, cât şi angajaţii

Radu Burnete, director executiv Confederaţia Concordia:...
01.04.2021, 14:09 264

Mediul de afaceri are nevoie urgentă ca proiectul de lege pentru adoptarea unor măsuri de flexibilizare suplimentară a reducerii timpului de muncă (kurzarbeit) să fie promulgat, pentru ca angajatorii şi angajaţii să beneficieze de prevederile acestuia în luna aprilie.

Elaborat în timp record partenerii sociali, Sindicate şi Patronate, cu sprijinul Ministerului Muncii, şi trecut prin votul tuturor partidelor politice, legea vine să ajute angajaţii şi angajatorii afectaţi de crizele generate de pandemie, cum ar fi cea a componentelor auto, care a blocat activitatea producătorilor de automobile şi generează pagube de zeci de miliarde de dolari la nivel global, sau cea din HoReCa, adâncită de noile restricţii.

 “Fără această lege,  adoptată de parlament pe 10 martie, afacerile afectate de pandemie ar putea fi blocate în aprilie de prevederi anacronice, care afectează atât angajatorii, cât şi angajaţii. Vorbim atât de prevederile care reglementează modificări ale programului în cazul unei eventuale creşteri a activităţii, dar şi de plata acestora. Legea prevede, printre altele, corectarea măsurii se referă la reducerea activităţii, justificată de o diminuare a cifrei de afaceri cu cel puţin 10% faţă de luna similară sau faţă de media lunară a cifrei de afaceri din anul anterior declarării stării de urgenţă/alertă/asediu, respectiv 2019. Este necesară raportarea la anul 2019, pentru a putea accesa măsura, pentru că activitatea din anul 2020 a fost alterată sever de efectele pandemiei, luna aprilie fiind chiar în starea de urgenţă. ”

 Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale şi este partener de dialog social, reprezentativă la nivel naţional.

 Cu un total de peste 350.000 de angajaţi în peste 1.800 de firme mari şi mici, cu capital străin şi autohton, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

Ordonanţa aprobată de Parlament oferă posibilitatea reducerii timpului de muncă cu maxim 80% din durata zilnică prevăzută în contractul de muncă, în starea de urgenţă sau de alertă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO