Profesii

Raport KPMG: Companiile din România râmân optimiste în privinţa evoluţiei activităţii economice pe termen scurt. La nivel global, şefii de companii văd o recesiune „uşoară şi scurtă”

Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner, KPMG în România

Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner, KPMG în România

Autor: Cristina Bellu

12.10.2022, 13:20 202

Majoritatea companiilor din România au aşteptări mai degrabă pozitive în ceea ce priveşte condiţiile economice viitoare pe termen foarte scurt, în ciuda incertitudinii geopolitice continue, cauzate preponderent de razboiul din Ucraina, de accelerarea rapidă a preţurilor la energie şi de creşterea ratelor dobânzilor, ca urmare a avansului inflaţiei, notează raportul “Perspectivele directorilor executivi 2022” (2022 CEO Outlook) realizat de KPMG.

În ceea ce priveşte perspectivele pieţei muncii, acestea sunt oarecum similare cu cele privind activitatea economică.

Rata şomajului a scăzut la 5,1% în august, atingând nivelul înregistrat înainte de pandemie. Acest lucru a exacerbat unele probleme de pe piaţa muncii. Penuria de forţă de muncă şi de talent precum şi nepotrivirea competenţelor profesionale au fost resimţite mai accentuat în mai multe sectoare în ultimul timp, inclusiv în activităţile  de producţie şi servicii, arată analiza  KPMG.

Potrivit acesteia, mediul de afaceri indică aceşti factori ca fiind o provocare pentru planurile lor de dezvoltare. Tendinţele de ocupare a forţei de muncă pe termen scurt sunt în mare parte neutre, deşi unele rămân pozitive, în special în sectoarele comerţului cu amănuntul şi al transporturilor, unde nevoile de angajare sunt marginal mai mari.

Raportul punctează atenţia sporită pe care economia o acordă investiţiilor în tehnologie ca mijloc de îmbunătăţire atât a productivităţii, cât şi a experienţei clienţilor.

“Investiţiile în tehnologie par să susţină tendinţa deja consolidată. Digitalizarea companiilor, de exemplu, beneificiază de fonduri pentru investiţii disponibile în următorii ani prin intermediul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă. La nivel naţional, cheltuielile pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor (ITC) au crescut deja substanţial în ultimii ani, urmând o tendinţă care s-a accelerat în timpul pandemiei. Dacă în 2019 sectorul de ITC a reprezentat aproximativ 10% din creşterea PIB-ului României, acesta a crescut constant de atunci, ajungând la 13,6% în 2021 şi la un impresionant 29% în a doua jumătate a anului 2022”, spune Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner, KPMG în România.

Şi la nivel global, directorii executivi sunt mai încrezători în rezilienţa economiei în următoarele şase luni (73%) decât au fost în februarie (60%), când KPMG a chestionat 500 de directori executivi pentru sondajul “CEO Outlook Pulse”.

Mai mult, 71% dintre lideri sunt încrezători în perspectivele de creştere a economiei globale în următorii 3 ani (în creştere de la 60% la începutul lui 2022) şi aproape 9 din 10 (85%) sunt încrezători în creşterea organizaţiei lor în următorii 3 ani.

Totuşi, pe parcursul anului următor peste 8 din 10 (86%) directori generali globali anticipează o recesiune, 71% prevăzând că aceasta va afecta veniturile companiei cu până la 10%.

Majoritatea directorilor executivi cred că o recesiune va afecta creşterea prognozată (73%), iar trei sferturi (76%) declară că au luat deja măsuri de precauţie pentru o eventuală recesiune.

Raportul KPMG mai arată că 58% dintre liderii de companii la nivel global se aşteaptă ca recesiunea să fie uşoară şi scurtă, 14% dintre directorii executivi indică recesiunea ca fiind printre cele mai presante preocupări în prezent – în uşoară creştere faţă de începutul anului 2022 (9%), în timp ce oboseala cauzată de pandemie se află în fruntea listei (15%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO