Profesii

Răspunsul oficial al MAI: Vârsta medie de pensionare în poliţie este de 51 de ani. Pensia medie: 3.123 de lei/ lună

Răspunsul oficial al MAI: Vârsta medie de pensionare...

Autor: Adelina Mihai

01.08.2017, 19:15 6550

Vârsta medie de pensionare a militarilor/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statul special din cadrul administraţiei penitenciarelor este de 51 ani, potrivit datelor transmise astăzi de oficialii Ministerului Afacerilor Interne, în urma unei solicitări a ZF.

“Valoarea pensiei medii, la nivelul lunii august a.c.m este de 3.123 de lei,  iar acestea este calculată în baza legii <Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat>. (…) Nivelul minim al pensiei aflate în plată este de 520 lei, iar cel maxim este de 22.023 lei”, au mai transmis reprezentanţii Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Spre comapraţie, pensia medie din sistemul de asigurări sociale este de circa 980 de lei pe lună.

La începutul lunii august, numărul de pensionari – foşti angajaţi ai MAI era de 62.809 de persoane, care primeau pensii militare de stat ca urmare a încetării raporturilor de serviciu sau a trecerii în rezervă din unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne.

“Bugetul Casei de Pensii Sectoriale a M.A.I. pentru plata drepturilor de pensie şi asigurări sociale pentru anul 2017 este de 2.387.261 mii lei, finanţat din bugetul de stat, sector 01”.

Astfel, bugetul de 2,38 miliarde de lei pe an alocat pentru pensiile foştilor poliţişti, militari şi funcţionari “speciali” reprezintă 4,1% din bugetul total de 58 de miliarde de lei al tuturor pensiilor din România. Suma alocată este semnificativă, având în vedere că cei 62.800 de pensionari ai MAI reprezintă numai 1,2% din numărul total de pensionari din România (de 5,2 milioane de persoane).

În prezent, există două modalităţi, conform legii, prin care pensiile militare pot să crească: fie prin indexarea lor în funcţie de nivelul inflaţiei şi al salariului mediu (majorare care se face la începutul anului), fie prin actualizarea pensiilor cu un procent din creşterea salarială primită de către militarii în activitate în acel an. Pentru a face economii, ministrul muncii vrea să elimine, printr-o ordonaţă de urgenţă, posibilitatea ca pensiile militare să crească în funcţie de majorările salariale ale angajaţilor din sistem.  

Pensiile poliţştilor, militarilor şi funcţionarilor “speciali” se calculează ca procent care variază între  65% şi maximum 85% din media salariului obţinută în cele mai bune şase luni din ultimii 5 ani de viaţă activă ca militar/ poliţist/ funcţionar special.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO